Motstånd och Missnöje (inför 6/6)

Snart är det Sveriges nationaldag och i Stockholm kommer en av nordens största nazistmarscher att hållas. Samtidigt ser vi hur högerextremisterna Sverigedemokraterna framstår som ett politiskt alternativ för arbetarklassen…

Snart är det Sveriges nationaldag och i Stockholm kommer en av nordens största nazistmarscher att hållas. Samtidigt ser vi hur högerextremisterna Sverigedemokraterna framstår som ett politiskt alternativ för arbetarklassen. En standardlösning från vänsterns sida verkar för många vara att starta antifascistiska organisationer och demonstrera hej vilt mot de onda rasisterna, argumenten grundar sig på idealism och mysig liberalism.

Vi å andra sidan är övertygade om att högerns framgångar inte handlar om att människor är rasister eller att vi har för få antifagrupper. Antifascismen är förvisso någonting viktigt men vi måste också vara medvetna om att den är otillräcklig i det långa loppet. Rasismen är ett resultat av klassamhället och det är endast motståndet mot det som kan trycka tillbaka den. Därför har vi valt att lägga upp artikeln “Motstånd och missnöje” (tidigare publicerad i Direkt Aktion #50) som väldigt bra beskriver Sverigedemokraternas framgångar som ett resultat av vänsterns misslyckande.

Länk till artikeln: artiklen
Trevlig läsning
/ Redaktionen