Bemanningsföretag, nej tack!

Den 15 april hade två stycken bemanningsföretag, Uniflex och Academic Works tillsammans med andra företag och organisationer, hyrt hela utrymmet utanför universitetsbiblioteket för att rekrytera studenter. Detta var givetvis inte något vi kunde låta göras utan en motröst.

Ett av företagen som skulle dykt upp, Academic Work, har dessutom visat den dåliga smaken att utnyttja arbetare genom att hyra ut dem till samma företag som tidigare gett dem sparken, nämligen Urban Outfitters. De syntes dock inte till, kanske var upptagna med att försämra villkor istället.

Vi valde i alla fall att vid Uniflex monter, utan att på något sätt hindra någon, sprida information om den vidriga verksamhet som dessa företag bedriver. Men då Uniflex i detta fall inte klarade av att höra lite sanning om sig själva så valde de att istället försöka köra bort oss från platsen och kallade på folk som skulle göra det åt dem.

Vi hade dock ingen tanke på att lämna den offentliga plats som vi befann oss på. Tjatet fortsatte om att de hade abonnerat platsen och lögner om att vi inte fick göra det vi gjorde kom hela tiden. Men bara för att vi inte har de ekonomiska resurser dessa företag rör sig med och möjlighet att hyra en så stor yta ansåg vi oss inte ha mindre rätt att uttrycka vårat hat mot den osäkerhet deras anställningsformer innebär, så vi fortsatte.

Det var först när vi ansåg att vi gjort vårat och de försökte köra ut alla som inte betalt för sig som vi valde att lämna platsen. För vi var inte heller de enda som var på plats för att sprida ett budskap, bland annat Liberala Ungdomsförbundet (LUF) fick under hela tiden vi var på plats agera helt ostört.

Uppenbarligen så är det okej att censurera obekväma åsikter från den allmänna rummet om man har pengar.

Företagens försök att betala mindre och få mer har alltid varit många och uppfinningsrika. Sparka anställda utan att för den delen sänka produktionen är vanligt, vilket då innebär en allt större arbetsbörda för de arbetare som är kvar.

I och med att Bildtregeringen avskaffade förbudet mot privata arbetsförmedlingar så öppnades helt nya dörrar och möjligheter för arbetsköpare att få mer för mindre. En rad bemanningsföretag, som hyr ut arbetskraft till företag som då slipper att anställa själva, startades. I januari i år var 60 000 arbetare i Sverige anställda genom denna anställningsform, en anställningsform som innebär att du aldrig kan vara säker på att bli kallad till jobbet dagen efter.

Det är bland annat det som arbetsköparna talar sig varm om som flexibilitet, men för vem gäller denna flexibilitet? Det är företagarna som ges möjlighet att efter tycke och smak hyra in och avskeda arbetare, kanske bara för en dag eller för en timme. Skulle du som enskild anställd klaga på arbetsförhållandena blir framtiden ännu osäkrare, för du har små möjligheter att kräva din rätt ensam.

Arbetar du genom ett bemanningsföretag är det bemanningsavtalet som gäller, ett avtal med långt många fler hål än som gäller vid anställning direkt från företaget. Detta är något som många arbetsköpare väljer att utnyttja fullt ut genom att sparka anställda för att sedan återanställa dem fast då genom bemanningsföretagen och med sämre villkor. Lagena, Urban Outfitters och nu senast lyxutestället Berns. I skydd av den ekonomiska krisen så används också denna taktik från arbetsköpare allt oftare. Anställda som sägs sparkas på grund av ”dåliga tider” blir sedan anställda igen genom bemanningsföretag. Allt detta för att kunna hålla nere kostnaderna för arbetare, försämra våra möjligheter att protestera mot dåliga arbetsförhållanden och kunna ge oss kicken när det passar.

Från liberala håll talas det aldrig om de problem detta skapar för arbetare då dem inte vill erkänna den intressekonflikt som finns mellan arbetare och arbetsköpare. Talas det om det så ses det inte som något problem då vi ”ju kan välja vart vi vill arbeta, passar inte villkoren är det ju bara att byta jobb”. Alla som någon gång i sitt liv varit arbetslös, och inte fått jobben serverade på fat, vet hur lite detta har med verkligheten att göra.

De allra flesta har inte den lyxen att kunna välja och vraka bland jobben utan blir många gånger mer eller mindre tvingade att ta det som finns att tillgå. När dessa jobb som finns att tillgå dessutom i allt större utsträckning bara går att få via bemanningsföretag blir det också svårare och svårare att få vettiga arbetsförhållanden. Studenter är bland annat en grupp som utnyttjas till fullo av bemanningsföretagen då reglerna tillåter långvarig visstidsanställning om jobbet räknas som en sidosyssla.

Vi måste vägra vara tysta och tacksamma. Organisera dig med dina arbetskamrater vilken anställningsform du än har, det har du bara allt att tjäna på, och var inte rädd för att ta konflikten. Det finns fack som inte sitter i arbetsköparnas knä.

Slutligen vill vi tacka de personer från Vänsterns Studentförbund (VSF) som visade sin solidaritet på plats!