Manifestation mot kommersiellt surrogatmödraskap

Lördag 11/11 deltog SUF Stockholm i en manifestation mot surrogatagenturen Tammuz Nordic.

Nedan följer SUF Stockholms tal från manifestationen samt lite bilder.

“De kallar det en lösning för ofrivilligt barnlösa,
men låt oss se det för vad det egentligen är: människohandel.
Kvinnor och  deras barn görs till handelsvaror för välbärgade barnlösa att konsumera.

När graviditeten startar får ingen av parterna backa, säger Tammuz. Den gravida kvinnans kropp köps därmed av tammuz som vilken maskin som helst. Kvinnan förlorar rätten till sin kropp för att ett par eller en förälder vill ha ett barn, som de absolut inte vill adoptera. Till er som inte kan få barn och därför vänder er till Tammuz och liknande företag för ett surrogatmödraskap kan jag bara säga att livet inte är rättvist; något ni själva nog skulle säga till er surrogatmoder. Hon som måste sälja sin kropp, sitt barn och 9 månader av sitt liv för att överleva. Hon som lider genom alla graviditetens kval: inkontinens, kramper, sömnlöshet och mycket mer. För att inte tala om de grymma förlossningssmärtor hon måste genomgå.

En graviditet är inte bara nått man gör & sedan direkt går vidare från, det är en enorm påfrestning på både kropp & psyke, framförallt förlossningen & eftersom att surrogatmammorna oftast är fattiga har de inte alltid råd att behandla förlossningsskador.

Anknytningen börjar redan i mammans mage. Barnet har en koppling till sin biologiska mamma och det innebär en psykisk påfrestning för både barnet och mamman att behöva skiljas åt. Mamman har ingen rätt att ångra sig eftersom att hon har skrivit på ett kontrakt. Ett kontrakt som ingen skulle skriva på om det inte var för stor ekonomisk press eftersom att det tvingar en att sälja sitt barn. Har vi inte enats om att handel med människor är oacceptabelt och måste bekämpas? Bör inte varje vettigt människa emotsätta sig det i alla dess former? Ändå tvingas vi stå här idag för att protestera mot ett företag som gör just det, de sysslar med människohandel. Rakt framför oss och vissa ser det som progressivt.

Den kränkning Tammuz utför mot kvinnans kroppsliga integritet och mot mänskliga rättigheter är oacceptabel och kan inte låtas sippra in i samhället som ett godtagbart koncept. Vi kräver inte bara att ni lämnar Vetegatan, utan även att ni upphäver ert företag och aldrig igen säljer en kvinna som ett hjälpmedel, aldrig mer säljer ett barn. Vi ger oss inte innan innan idén om surrogatmödraskap och företag som Tammuz är döda och förgångna.”

img_20171112_192812

img_20171112_192814

img_20171112_192816

img_20171112_192818