Fira 1:a Maj Med SUF

Imorgon är det för arbetarrörelsens egna dag: första maj! I de städer SUF är aktiva kommer vi självklart delta i och arrangera olika firanden och manifestationer. Ett genomgående tema i årets demonstrationer, som på de flesta håll arrangeras tillsammans med lokala samordningsgrupper i fackförbundet Syndikalisterna, är strejkrätten. Att strejka är ett av arbetarnas främsta vapen mot arbetsköparna, och den socialdemokratiska regeringen har med bakgrund i konflikten i Göteborgs hamn, där arbetarna lockoutats och företaget APM Terminals förhandlingsvägrat, tillsatt en utredning för att se över hur fackförbundens möjlighet till stridsåtgärder kan begränsas.

Även om arbetarnas kamp aldrig till fullo kan räkna med att ha lagen på sin sida så är strejkrätten värd att försvara. Vi kämpade fram den och alla andra förmåner vi har, och kan inte tillåta att socialdemokraterna och svenskt näringsliv förhandlar bort dem. Så i år tågar vi till strejkrättens försvar! Här är de orter där ni hittar oss på gator och torg under dagen.

 

Göteborg
SUF Göteborg har frukostsamling 10:00 på Masthuggstorget, för att sedan delta i manifestationen till minne av de spanienfrivilliga. Därefter har klubben ett block i Syndikalistisk 1:a Maj som samlas 12:30 och tågar 13:00, från Masthuggstorget till Bältespännarparken tillsammans med Göteborgs LS av SAC under parollen rör inte strejkrätten. Senare under eftermiddagen, 15:30, är det på samma tema gemensam samling för strejkrätten, arrangerad av Nätverket Försvara Strejkrätten. Dagen avslutas sedan med Syndikalistiskt Forums Klubb Klasslös, 18 till 20 står SUF för musiken!

Lund
SUF Lund arrangerar tillsammans med Autonom Organisering och Smålands Nation Revolutionär Första Maj Lund, där parollerna är 1968 till idag – för en radikal studentrörelse, bort med PKK:s terrorstämpel, och rör inte strejkrätten. Demonstrationen samlas 13:30 på Knut den Stores Torg och efteråt blir det samåkning till Malmö för att delta i demonstrationen där.

Stockholm
SUF Stockholm startar dagen 9:30 på La Mano, där den årliga manifestationen till minne av de spanienfrivilliga hålls. Sedan är det dags för syndikalistisk första maj, arrangerat tillsammans med de olika LS av SAC som finns i Stockholmsområdet, samling 11:00 på Sergels Torg. Alla är självklart välkomna att gå med SUF! Under eftermiddagen och kvällen dukas det upp för mat och fest både på Södermalms egna Kafé 44, såväl som på Cyklopen i Högdalen!

Uddevalla
SUF Uddevalla kommer att delta i första maj-firandena i Göteborg tillsammans med klubben där.

Uppsala
SUF Uppsala arrangerar tillsammans med Uppsala LS av SAC, Ingen Människa är Illegal, Autonoma Studenter, och Allt åt Alla Frihetlig Första Maj. Samling sker 12:00 i Engelska Parken där det bjuds på fika, och därefter avmarsch 13:30 mot Olof Palmes plats. Ni kan läsa mer om demonstrationen i Uppsala i klubbens inlägg här. För den som är hungrig anordnar dessutom Bokcafé Projektil både revolutionär frukost och revolutionärt fika på Ungdomens Hus under dagen, se bara till att inte missa tågen!

Örebro
SUF Örebro kommer delta i Vänsterpartiets första maj-firande där de har ett eget block i tåget. Samling sker 12:30 i Slottsparken.

 

Finns ingen SUF-klubb där du bor? Våra kamrater i SAC firar första maj i flera orter runtom i landet, vi länkar här till deras Facebook-evenemang där de finns, och informerar om att på Gotland är det samling på Cirkusplatsen i Visby 12:30! Och ni som läser är som alltid välkomna att kontakta närmsta SUF-klubb eller samordningsgruppen om ni vill starta upp en klubb på er ort. Just första maj är ett guldläge att träffa sitt lokala LS och andra som kan hjälpa till med uppstarten av en klubb, så ut på gatorna på vår stora dag!

Gävle
Karlstad
Malmö
Norrköping
Nyköping
Umeå