Historiskt åtal mot 26 strejkvakter

Malmö26 syftar på de 26 strejkvakter som greps då de höll en strejkkedja på Lilla Torg 1 december 2006. De 26 åtalas nu vid Malmö tingsrätt för en laglig facklig stridsåtgärd. Åtalet är en strategi för att krympa handlingsutrymmet som kämpande fackföreningar och radikala arbetarkollektiv har.

Vi vill med kampanjen visa att vi kan slå tillbaka attacken och inte accepterar att våra rättigheter beskärs! Arbetarrörelsens historia har varit och är fortfarande en ständig kamp för rättigheter och därefter en ständig kamp för att upprätthålla dessa. Att gemensamt kunna kämpa mot dåliga arbetsförhållanden eller förhandla om löner, är inget vi fått gratis. Arbetare har strejkat, demonstrerat och blockerat för att få de rättigheter vi har idag.
Den lag som förbjöd ”förhindrande av strejkbryteri” under arbetskonflikter avskaffades 1938 och vi fick därmed rätt att utföra blockader. Att åtala personer som deltagit i en sådan stridsåtgärd nu, 70 år senare, måste bero på en vilja att ta ifrån oss vår rätt. Vad mer vill politikerna återinföra från trettiotalet? Vilka andra rättigheter för arbetarklassen vill de mala sönder?
Läs mer om åtalet och kampen mot det på kampanjen Malmö26s hemsida.
SUF Uppsala stödjer självklart de åtalade strejkvakterna och hjälper aktivt till i kampanjarbetet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *