Massplankning i Skåne

Den 31/1 genomfördes en massplankning från Simrishamn i sydöstra Skåne till Malmö. Runt elvatiden började folk samlas vid Simrishamns station. Humöret var på topp, trots vakterna på tåget. Vi hade förhoppningar om en lugn dialog, men vakterna förolämpade oss, hotade oss och visste absolut inte vad de pratade om. Vi bjöd de andra resenärerna på kaffe och kakor, och fick en positiv respons av dem. Under resans gång förlorade vi sex stycken som nått sitt mål, men två nya tillkom på vägen. I Ystad lurade vi av oss vakterna och joggade 9 km till nästa station där vi precis hann med ett tåg som var 10 minuter försenat. På tåget kom konduktören och sa:

– Ni som tror att ni kan åka gratis är tvungna att hoppa av på nästa station. Om ni vill göra något så fixa en protestlista eller nåt.

Vi försökte föra samtal med konduktören, men hon bara vände och gick. Vi tyckte det kändes taskigt mot andra resenärer att sitta kvar, så vi bestämde oss för att stiga av. Men först skulle vi försöka övertala personalen att låta oss åka, vilket lyckades tack vare en av våra kamraters oerhörda talförmåga.

Till slut kom vi fram till Malmö. Vi hoppade av på stationen och gick in i själva stationshuset och promenerade runt lite med vår fina banderoll medan vi sjöng sången Skånetrafiken av OPK. Efter det gick vi in till kundservicen och frågade efter högsta hönset. Det fanns ingen med auktoritär ställning tillgänglig så de sa åt oss att vi fick skicka vår lista till Hässleholm, där Skånetrafiken har sitt huvudkontor. Det kom en säkerhetsvakt på stationen som trakasserade en av oss och hotade med att ringa polisen. Efter en liten stunds diskussion begav vi oss av till Glassfabriken och tog en segerfika. Efter detta splittrade gruppen sig sakta mot säkert och alla åkte hem till sitt. Vi är väldigt nöjda med vår aktion och ingen har fått betala böter eller blivit anmälda.

Det här är bara början!