Sommarjobbskampanjen är tillbaka!

I över ett års tid låg hemsidan www.sommarjobb.net nere, trots att den behövdes mer än någonsin. Arbetsmarknaden har inte blivit bättre för ungdomar, tvärtom så har den bara blivit sämre och vi har inte ens kommit till botten. På sommarjobben utnyttjas ungdomar som billig arbetskraft, och sen sparkas dom när hösten nalkas. Inte helt ovanligt så betalas lönerna ut svart och ännu mindre ovanligt så är inte ungdomar med i facket, och kan därför behandlas hur som helst av arbetsgivaren utan att kunna stå emot. Därför är det viktigt att man drygar ut den usla lönen man får, med att ta en tupplur på arbetstid, gå extra länge på toaletten, sno hem pennor och toalettpapper och annat man känner att man har nytta av.

Kampanjen uppmärksammades stort när den lanserades, både tidningen Rebell (som är RKUs tidning) och TV4 ställde sig lite tveksamma till hela idén, och missuppfattade poängen med kampanjen. Kampanjens budskap är inte att individ för individ ska slöa ner tempot och skapa luckor i produktionen eller ge sina arbetskamrater ÄNNU MER arbete, utan att man ska kollektivt hitta lösningar för att dryga ut sina löner och göra arbetsdagen lite mindre tråkig.

På hemsidan finns det, förutom tips och trixs, guider och propaganda till försäljning – ett “Historier”-arkiv, där ungdomar får skicka in historier från sina sommarjobb, bra som dåliga, hur man överlevde dagarna, hur man drygade ut lönen etc. Bidra du också! Alla historier, långa som korta – är välkomna!

Besök kampanjen på www.sommarjobb.net