Minns Björn Söderberg den 12 oktober

Den 12 oktober 1999 mördades vår kamrat Björn Söderberg av organiserade nazister. Han hade agerat öppet mot främlingsfientlighet och nazism på sin arbetsplats, som hämnd sköts han ner utanför sitt hem i Sätra, Stockholm.

Björn var medlem i en LS av SAC och SAC Syndikalisterna har utsett 12 oktober till Civilkuragets Dag. Till minne av Björn Söderberg och som hyllning till alla som i sina vardagsliv och arbetsplatser står upp mot missförhållanden och vågar säga ifrån.

SAC delar också ut Civilkuragepriset som går till någon som agerat mot missförhållanden på sin arbetsplats. 2011 går det till Luleåbon Linda Moestam som trots att hon motarbetades av sina chefer vågade berätta om missförhållanden och sexuella övergrepp när hon arbetade inom äldreomsorgen.

SUF-klubbar i flera städer kommer delta i eller arrangera minnesmanifestationer.

GÖTEBORG
Syndikalistiska Ungdomsförbundet Göteborg bjuder in till minnesmanifestation klockan 18 på Masthuggstorget.

För manifestationen gäller försäljningsförbud, inga banderoller och inga flaggor förutom rödsvarta flaggor. Detta för att hedra Björn Söderberg och minnas honom som den syndikalistiska kämpe han var

JÖNKÖPING
Jönköpings LS av SAC anordnar en manifestation på Hoppets Torg klockan 18.00

LULEÅ
Luleå LS av SAC bjuder in till Luleå Kulturens Hus Caféscen, kl 17.00

I år går priset till en Lulebo – Linda Moestam. Linda Moestam får priset för sitt agerande i samband med ett vikariat inom äldreomsorgen i Luleå.

Prisutdelningen kommer att ske vid manifestationen.

NORRKÖPING
Norrköpings LS av SAC och SUF Norrköping arrangerar minnesmanifestation vid Hörsalsparken, ut mot Drottninggatan, samling kl 18.00.

Det kommer att hållas tal, läggas ner blommor och tändas ljus. Kom och hedra en modig kamrat som stod upp mot nazisterna på sin arbetsplats och fick plikta med sitt liv. Ta gärna med ljus och blommor.

STOCKHOLM
Stockholms LS arrangerar en manifestation till Björn Söderbergs minne som börjar klockan 18:00 vid La Mano (Katarinavägen, T-bana Slussen). Manifestation hålls till minne av den mördade syndikalisten Björn Söderberg och kommer att innehålla en kransnedläggning samt tal och musik.

Namninsamlingar, tidningsutdelning och organisationsfanor undanbedes.

UMEÅ
Samling på Rådshustorget kl 17.00. SUF Umeå i samarbete med Umeå LS av SAC bjuder in dig till ett torgmöte och minnesmanifestation på årets civilkuragets dag. En antifascistisk manifestation till minne av en modig man och en hyllning till alla som fortsätter stå upp och visa civilkurage.

UPPSALA
Uppsala LS av SAC arrangerar en minnesmanifestation på Stora Torget kl 17:00.

ÖSTERSUND
Östersunds LS av SAC arrangerar en minnesmanifestation på Stjärntorget kl 16.30. För att minnas en kamrat och för att mana till fortsatt kamp.