Stoppa hyreshöjningarna i Gränby! – Aktion mot Rikshems huvudkontor i Stockholm.

På torsdagen den 19:e juli ställde vi Rikshems huvudkontor i Stockholm i fysisk blockad och därav utgjorde ett hinder för personalen att ta sig in på sin arbetsplats.

Tidigt på torsdagsmorgonen samlade vi ihop ett 20-tal aktivister från SUF Uppsala, SUF Stockholm, SUF Västerort och Revolutionära Fronten för att tidigt på morgonen ta oss in på Rikshems huvudkontor på Vasagatan 52 precis när dem öppnade för dagen. Där ställde vi oss allihop i trapphuset framför deras dörr och vecklade ut en banderoll tvärs över korridoren där det stod ”Rikssvin – höjer ni hyran sänker vi er!”, och därav hindrade personalen från att ta sig in.
Personalen försökte givetvis ta sig in ändå utan större framgång, och istället tvingades dem in i en debatt med aktivisterna om huruvida vad de hade för rättighet att tvinga på sina hyresgäster i Gränby en renovering dem inte har bett om – det också utan större framgång för deras del.
Då personalen tillslut verkade fatta vårt budskap och att de varken skulle kunna ta sig in på jobbet eller flytta oss ur vägen började irritationen att växa. Tillslut gav dem vika och ringde polisen.
Så småningom dök polisen upp för att eskortera oss. Men innan de hann göra så, valde vi självmant att gå ut ur byggnaden då vi tyckte att vi redan gjort det vi kom dit för.

Bakgrunden till vår aktion är Rikshems överflödiga renovering av området Gränby i Uppsala som kommer att leda till en orimlig hyreshöjning på 43 %. Den här renoveringen kommer tvinga flera låg- och medelinkomsttagande familjer att flytta eller lämnas till hemlöshet, och det för en lyxrenovering som de boendena inte har bett om.
Förutom ett nödvändigt stambyte ingår det i renoveringen inglasad balkong, höjd diskbänk, helkalkat badrum, parkettgolv i vardagsrum och sovrum, nya balkongdörrar och så kallade energisnåla fönster – överflödiga lyxrenoveringar som hyresgästen själv borde få avgöra om hen vill ha eller är i behov av att ha.
Den lokala hyresgästföreningen har gjort en namninsamling mot renoveringarna bland hyresgästerna som kommer att drabbas, och av 1 200 skrev 1 100 hyresgäster på. Det säger sitt.
Den här standardhöjningen görs enligt Rikshem för att lägenheterna är i behov av det, trots att området renoverades för bara 10 år sedan och egentligen bara är i behov av ett stambyte vilket enligt lag inte ska innebära hyreshöjning.
Den egentliga orsaken är att Rikshem vill tjäna mer pengar. Gentrifiering är att försöka höja den sociala statusen på ett område genom en fysisk upprustning; hyrorna höjs och de mindre privilegierade trängs ut till förmån för de med mer pengar. Det är precis detta Rikshem vill. Rikshem vill utvinna större profit på sin verksamhet – och de har inget problem med att det kostar folk deras hem.
Vi vill återigen påpeka att vi inte är emot en renovering av området i sig, utan den påtvingade och överflödiga lyxrenoveringen med den efterföljande hyreshöjningen som leder till gentrifiering av området och en mer segregerad stad.
Vad vi kräver är att Rikshem och politikerna ska börja lyssna till de boende i Gränbys vilja, och låta hyresgästerna själva avgöra huruvida de vill ha sina lägenheter renoverade eller inte. Vi ställer oss bakom hyresgästföreningens förslag om att hyresgästerna själva ska få välja vilken nivå av renovering de vill ha för sin lägenhet; ingen alls, stambyte eller stambyte med lyxrenoveringarna.
Gentrifiering är inte ett fenomen isolerat till Gränby, utan ett samhällsomfattande problem ständigt återkommande i alla städers arbetarklassområden. De ska lyxrenoveras och höja hyror. Göra förorterna attraktiva, men för vilka? Bostadsbranschen har blivit en lekplats för kapitalister att roffa åt sig vinster på andras bekostnad och inget bostadsområde står säkert idag från vinstdrivande hyreshöjningar.
SUF Uppsala och Rikshem är inte kvitt än, och vi vill meddela dem att vi inte har några som helst problem med att fortsätta utföra aktioner likt dessa mot deras kontor, så länge dem inte ställer sig bakom våra och hyresgästföreningens krav, om att antingen låta hyresgästerna själva välja nivån av renovering eller att avblåsa planerna helt.
Vi uppmanar även dig som läser det här att också börja agera mot Rikshems galna standardhöjning i Gränby. Varenda aktion av motstånd är ovärderligt, vare sig det handlar om att skicka en insändare till lokaltidningen eller att vandalisera deras kontor.
Kampen fortsätter!
Syndikalistiska ungdomsförbundet Uppsala.