LO säljer ut ungdomen!

LO har tillsammans med regeringen gått med på en så kallad ”jobbpakt”. Denna jobbpakt innebär för oss ungdomar att man inför en ny form av anställning, där vi unga under 25 år ska kunna anställas heltid för bara 75% av lönen. 25% av arbetsdagen ska istället för ordinarie arbetsuppgifter utgöras av oavlönad praktik eller utbildning på arbetsplatsen.

Vi ska alltså tvingas att vara 8 timmar på arbetsplatsen, men bara få betalt för 6 av dem!

SUF arrangerar fler demonstrationer runt om i landet mot LO:s lönedumparpakt. Dessa kommer att annonseras ut här på hemsidan så håll er uppdaterade!

Facebookevent:
Länk till SUF Malmös event!
Länk till SUF Lunds event!
Länk till SUF Stockholms event!

Förutom de extremt otydliga ramarna för vad skillnaden mellan det ordinarie arbetet och denna ”praktik”/”utbildning” är så innebär detta alltså att något som idag är avlönat, dvs. den tid det tar för en nyanställd att lära sig jobbet, ska vi ungdomar göra gratis i upp till 6 månader!

Den enda garantin i jobbpakten för att praktiken/utbildningen inte ska innebära att vi jobbar för 75% av lönen och ändå utför ordinarie arbetsuppgifter är dessutom att LO själva ska kontrollera att det går rätt till. På arbetsplatser utan en fackklubb, eller där fackombudet är bästa vän med chefen och ser mellan fingarna på lag- och avtalsbrott (något vi nog alla har erfarenhet av), finns det alltså ingen som helst garanti för att avtalet ens fungerar som LO själva har tänkt sig.

LO:s enda krav för att gå med på lönedumparpakten är att regeringen slopar de olika avgifterna för a-kassan. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson säger själv till Dagens Arena ”den differentierade arbetslöshetsavgiften är viktig att få bort inte minst för att den försvagat fackets ställning i och med att så många lämnat försäkringen”. LO är alltså beredda att rea ut oss ungdomar för att rädda sitt eget medlemsantal. Detta är inte särskilt konstigt då det är medlemsavgifterna som betalar Thorwaldsson och de andra pamparnas löner och håller dem feta.

Detta avtal (som alla LO-förbund utom Transport har röstat för) är inte bara angeläget för oss ungdomar utan även för de äldre generationerna. Så fort lönerna sänks för en grupp arbetare kan företagen använda denna grupp som ett slagträ mot andra. Om äldre arbetare kräver högre lön kan företagen hota med att istället ta in ungdomar till 75% av lönen, precis som bemanningsföretag idag används för att hålla nere krav på bättre löner, arbetsmiljö och andra arbetsvillkor. Paralleller kan dras till de särskilda kvinnolöner som fanns på 1900-talet första hälft och då sågs som lösningen på den höga kvinnoarbetslösheten, som lade grunden för de skillnader som än idag gör sig påminnda i arbetarkvinnors plånböcker varje månadsslut. Ett slag mot en grupp arbetare är ett slag mot oss alla!

Vi i Syndikalistiska Ungdomsförbundet tänker inte acceptera ett avtal där vi ungdomar behandlas som andrahandsmedborgare! Vi är trötta på de pampstyrda fackföreningarna och deras ständiga svansande inför företagen, och vi uppmanar därför alla unga att inte deppa ihop och acceptera detta utan att organisera sig!

Gå med i SUF och i det fristående fackförbundet SAC-Syndikalisterna. I SUF och SAC ligger makten lokalt hos medlemmarna och inte hos några några byråkrater och fackpampar.

Lösningen på den höga ungdomsarbetslösheten är inte att rea ut oss ungdomar. Lösningen är organisering och klasskamp!

En Facebooksida har skapats för ungdomar missnöjda med förslaget. Den hittar ni här.

Demonstrera:
Lund
Malmö Stockholm