Stockholm: Dumpa Selfiejobs!

Hur låg lön är du beredd att jobba för? 100 kr/h? 50? 25? 10? Hur desperat är du? Nu finns en ny fräsch app som hjälper dig att ta reda på det.

I våras uppmärksammades mobilappen Selfiejobs flitigt i media. Appen lanserades redan 2015 men fick då litet genomslag och gick nästan två miljoner kronor i förlust året efter. I år gjorde de ett nytt försök – och hamnade snabbt i strålkastarljuset när nyhetssidan AktuelltFokus gjorde en granskning av appens lönefunktion”¦

Arbetssökande uppmanas nämligen att välja vilken timlön de kan tänka sig arbeta för, underförstått är då att lägre lön ska öka dina chanser att få jobb. Detta anser vi inte är något annat än ett möjliggörande av och uppmuntrande till lönedumpning.

Men det slutar inte där. Selfies är en central del av appen, detta är enligt skaparen inspirerat av dating-appar som Tinder och Badoo. Stor vikt läggs dessutom vid att snabbt kunna sålla både jobb och arbetssökande, då CV:n, övrig personlig information och kommentarer ges begränsat utrymme. Det handlar om ett hastigt första intryck, gärna med ett snyggt självporträtt. Fritt fram för arbetsköpare att välja och vraka. Vem tar snyggast selfies? Vem har rätt ansikte för jobbet? Vem har rätt hudfärg för jobbet?
Appen skapar heller inte i sig några arbetstillfällen, utan vidarebefordrar till stor del bara de som redan utlysts. Många av de lediga arbetstillfällen som återfinns i appen är hämtade från Arbetsförmedlingens platsbank. De jobb som utlyses exklusivt i appen är ofta exempelvis barnvaktsjobb – och alltså inte anställningar utan snarare sporadiska arbetstillfällen som inte ger en trygg inkomst.

Sammantaget ser vi appen som ett både oseriöst och oroväckande fenomen. Istället för att ge ungdomar ett verktyg för att hitta jobb på rimliga villkor med deras rättigheter i beaktande, skapar och bidrar den till en kultur där vi i allt större grad måste tävla med varandra – på allas bekostnad.

Vi uppmuntrar därför alla arbetssökande, unga som gamla, att inte använda sig av denna applikation samt att aktivt arbeta för att göra den obrukbar.

Använd appen och var lika oseriös som dess grundare: sök jobb och strunta i att dyka upp på pass eller intervju om du fått dem via appen. Den ska vara lika värdelös för arbetsköpare som den är för oss. Men var också seriösa – Håll utkik efter svartjobb och polisanmäl om du blir erbjuden ett sådant. Gå med i facket och se till att dina framtida arbetsplatser har kollektivavtalsenliga löner.

Läs mer här.