Manifestation i Göteborg – Frihet åt Ahed Tamimi

Gruppbild vid Gustaf Adolfs Torg

Den 31 Januari 2018 deltog SUF Göteborg i manifestationen för Frihet åt Ahed Tamimi

Talet från manifestationen!
“Välkomna, alla som är här idag. Idag samlas vi, likt tusentals andra världen runt gör nu i dagarna, under parollen Frihet åt Ahed Tamimi. Detta för att uppmärksamma den palestinska tonåringens 17-årsdag som sammanfaller med början på den israeliska ockupationsmaktens militärrättegång mot henne. Aheds brott är att hon slog tillbaka med ord, spott, knytnävar och sparkar mot de israeliska soldater som bara gjorde sitt jobb i att verkställa ockupationens terror när de bröt sig in i hennes familjehem och sköt hennes kusin Mohammed Tamimi i huvudet med gummikula, vilket orsakade allvarliga skador och försatte honom i flera dagars koma. Aheds brott är att hon tillhör en familj som består av engagerade aktivister med en rik historia av motstånd mot kärnvapenmakten Israel. Aheds brott är att hon och många andra palestinier protesterade när Donald Trump utsåg Jerusalem till Israels huvudstad och därigenom uttalade i ord vad USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland med mera länge har tänkt i tanken och uttryckt i handling. Aheds brott är att hon tillhör ett folk som regelbundet får agera försökdockor för tekniska innovationer inom bland annat militärteknik, övervakning och logistik. Aheds brott är att Eurovision-deltagaren Israels ockupation omöjliggör hennes dröm om att en dag besöka Medelhavet, och att hennes och alla andra ockuperade palestiniers drömmar en dag kommer att omöjliggöra att Israels bosättarkoloniala ockupation fortsätter.

Vi som har kallat till denna manifestation vill se Ahed Tamimi fri från fängelse, men vi vill också se henne fri från ockupation. Därför har vi valt att utöka parollen Frihet åt Ahed Tamimi med 3 punkter: 1) frihet åt alla palestinska fångar i Israels fängelser 2) Kulturell, ekonomisk och politisk bojkott, avinvestering och sanktioner mot Israel 3) Slut på Israels ockupations- och bosättningspolitik i Palestina.

Att vi står för frihet åt de över 6000 palestinier, varav fler än 300 är barn, som hålls fängslade av EU-partnern Israel bör vara självklart efter vår berättelse om Ahed Tamimi, och utan deras frihet är Palestinas frihet omöjlig. Och slutet på Israels ockupations- och bosättarpolitik av europeiskt ursprung och av europeisk modell är i sin tur självklart nödvändigt för Aheds och alla andra palestiniers frihet. För detta ändamål kallade ett hundratal palestinska organisationer till en internationell kampanj av bojkott, avinvestering och sanktioner av Israel, eller BDS som det förkortas på engelska. Stödet för denna kampanj har vuxit oavbrutet och dess sympatisörer finns över hela världen. För att bekämpa BDS-kampanjen har nu Israels regering avsatt runt motsvarande 450 miljoner kronor för en organisation med anti-BDS-verksamhet som sitt huvudsyfte, samtidigt som 20 olika internationella organisationer har svartlistats från inträde till Israel, däribland Palestinagrupperna i Sverige. Palestinas frihet kommer att vara palestiniernas eget verk, men i sin kamp för demokrati och nationellt självbestämmande förtjänar de allt stöd vi kan ge dem.

Med allt detta sagt vill vi arrangörer tacka alla er som har samlats här idag. Om ni är intresserade av att engagera er för Ahed Tamimis och Palestinas frihet får ni gärna ta kontakt med oss här efter manifestationen eller på Facebook-sidan “Frihet åt Ahed Tamimi Göteborg”.

Frihet åt Ahed Tamimi!
Frihet åt Palestina!

Leve, leve, leve Palestina!”