Rapport – 8e Mars 2018

För oss i SUF Stockholm så är det en självklarhet att vi ska delta på den 8e mars. Kvinnokampen är en kamp som förs varje dag under årets gång, men det är bara under internationella kvinnodagen som politiker och andra organisationer ska leka feminister och gladeligen posera med kvinnosymboler. Men vi får i alla fall lite extra utrymme att demonstrera mot patriarkatets våldsamma dominans i samhället.

Demonstrationen som traditionsenligt hålls vid Norra Latin började med tal från de olika organisationer, ungdomsförbund och partier som finns representerade under 8e mars demonstrationerna. Från SUF Stockholm så höll en av våra medlemmar tal.

Efter talen så påbörjades demonstrationståget med destination Östermalmstorg. Med rödsvarta fanor, SUF flaggor i skyn och massiva banderoller i blockets främre del marscherade vi taktfast och vrålade ilskna slagord om vårt hat mot patriarkatet och klassamhället. Tåget, vars medlemsantal var uppe bland tusentalen, blev angripet av den fascistiska organisationen Nordisk Ungdom. Fascisterna, som tyckte att det var lämpligt att posera med misogyna banderoller, klarade sig inte länge innan de blev bortjagade av feminister.

När tåget började nå Östermalmstorg så började den Nya-SYNdikalistiska Kören N-SYNK sjunga sånger om kvinnokamp, klasskamp och antifascism. Anarkafeministiska Till Barrikaderna och Bella Ciao var två av de sånger som kören sjöng när alla olika grupper samlades runt talarstolen. Demonstrationen avslutades med tal från kören och (jag minns inte riktigt hjälp) Efter demonstrationen så deltog  medlemmar ur SUF Stockholm med andra kvinnor och ickebinära i aktionen ”œTa Natten Tillbaka”. Flera hundra deltagare intog gatorna och fyllde tunnelbanor med slagord och massplankning.

Vi i SUF Stockholm hoppas att alla har fått möjlighet att delta i en lika revolutionär 8e mars. Kvinnokampen må ha fått en dag tillägnad åt sig från den borgerliga staten, men kvinnokampen tar inte semester resten av året. Kvinnokampen en kamp som inte vilar en enda sekund. Det är en kamp som kommer att fortsätta tills vi har utrotat kapitalismen och infört det klasslösa samhället.

Klasskampen och kvinnokampen går hand i hand, spräng patriarkatet!