Unga jobbar gratis för Yepstr – nu släpper vi det inspelade samtalet

I appen uppmanas unga till att ”™levla”™ genom att utföra gratisarbete åt Yepstr. På Nopestr.se hörs representanter för kampanjen ställa VDn till svars. Lyssna här.

 

Yepstr är en app som har ungdomsjobb som affärsidé. Vi i SUF har genom kampanjen Nopestr kritiserat appen på en rad plan, vilket fått stor uppmärksamhet i media. Det har också lett till att vi har haft ett möte med Yepstrs VD och medarbetare för att ha en dialog kring appens arbetsvillkor.

I Yepstr arbetar unga för ca 75 kr/h och uppåt. Minimilönen avgörs av ens ålder och ”™level”™, ett system som Yepstr själva hittat på där ungdomarna i appen kan samla XP – exempelvis genom att värva fler till appen när de delar ut reklamblad för Yepstr.

I inspelningen jämför Yepstrs VD reklambladen med att dela ut CVn för att söka jobb, men som vi ser nedan är likheterna med ett riktigt CV få. Ingenstans nämns något om ungdomens egen kompetens eller ens något om att anställa hen. Istället uppmanas du som läser att pröva på Yepstr redan idag – med en rabattkod för ett billigare första uppdrag.

Många unga som använt appen har vittnat om svårigheterna att få jobb vid låg ”™level”™, och Yepstrs lösning på detta är tydlig – jobba gratis åt oss först om du vill få några uppdrag.