Demonstrera den 9 november!

Den 9 november arrangerar Göteborgs nätverk mot rasism, Ung Vänster, Vänsterpartiet och Centrum mot rasism en demonstration till minne av kristallnatten och mot svensk högerextremism. Slut upp under parollerna:

“Stoppa nazivåldet”
“Rusta upp förorterna”

Samling vid Götaplatsen kl. 18.30
Fredagen den 9/10

Flygbladet:
Rasisterna har flyttat fram sina positioner de senaste åren. Det märks av rent konkret då Sverigedemokraterna sitter i kommunfullmäktige i många kommuner i Västsverige. Där har dom fått en plattform för att nå ut med sin rasistiska högerpolitik som ökar klyftorna och tvingar invandrare att acceptera diskriminering. Det märks också av rent konkret då nazister med ett allt grövre våld går till angrepp mot homosexuella, antirasister och invandrare.

Men framför allt märks det av då den borgerliga regeringen har snappat upp delar av Sverigedemokraterna politik och frågeställningar. Under vackra ord om att ”våga prata om problemen” diskuterar man segregationen ur den vita överklassens perspektiv. Man utmålar invandrare som problem, som lata människor som vägrar anpassa sig och ger invandrare skulden för de problem som präglar vardagen i förorterna. Och lösningen är alltid densamma: försämrad social service, hårdare attacker mot de arbetslösa, hårdare straff och utökad övervakning.

Nu är det nog! De problem som präglar vardagen i förorterna, och vardagen för de flesta av oss, är arbetslöshet, försämrad välfärd, en orättvis bostadsmarknad och osäkra anställningsvillkor. Lösningen är att omfördela från de rika segregerade områdena och bryta segregationen på arbetsmarknaden och bostadsmarknaden genom satsningar på välfärden och upprustade förorter. Vår lösning är att gemensamt kämpa mot rasism och för rätten till arbete, bostad och en vettig fritid.

9 november 1938 gick nazisterna till angrepp mot judiska butiker, hem och synagogor. Resultatet blev att över 100 personer mördades och 30 000 personer fördes till koncentrationsläger samma natt. Terrorn blev sedan allt grövre och drabbade många fler, till exempel fackföreningsmedlemmar, handikappade, romer och homosexuella.

Fredag 9 november kommer vi därför att demonstrera till minnet av denna händelse. Den lärdom vi måste dra är att vi på ett tidigt stadium gemensamt måste försvara våra gemensamma rättigheter. Vi hedrar minnet genom att fortsätta kampen mot rasism och för ett rättvist samhälle.