Landsomfattande aktioner mot Systembolaget

Idag, fredagen den 12:e december, delade ungsyndikalister och fackföreningsaktivister ut julklappar på Systembolaget i Svavagallerian i Uppsala. De anställda fick varsitt exemplar av boken ”Vi har rätt: facklig handbok” och information om fackförbundet SAC – Syndikalisterna och DFSA (Driftsektionen för Systembolagetanställda), medan butikschefen istället fick boken ”Arbetsrätt 2008”. De tidiga julklapparna mottogs positivt av personalen medan chefens bok snarare ska betraktas som bakläxa än julklapp.

– Systembolaget vill gärna framstå som en ansvarsfull arbetsgivare men nu försöker monopolet tysta ned att en stor del, kanske merparten av de anställda, inte har riktiga anställningskontrakt. Det är knappast andemeningen av LAS – Lagen om anställningsskydd – att personalen skall ha två veckors reell uppsägningstid och missgynnas i trygghetssystemen på grund av att arbetsgivaren låter anställda arbeta 200-500% mer än vad som står på kontrakten. Situationen är allvarlig. Många försäljare arbetar t ex 20 timmar i veckan på 4 timmarskontrakt år efter år, säger Sara Olsson, förhandlare på DFSA.


Då Systembolaget aktivt har förhindrat spridandet av facklig information på deras arbetsplatser var vi tvungna att hitta på något nytt sätt att informera personalen. Runt om i landet, på ett tjugotal orter, har motsvarande aktioner och julklappsutdelningar skett. Det verkar dock osannolikt att ledningen Systembolaget får särskilt många fler julklappar i år då de har varit stygga arbetsgivare och bl.a. satt behovsanställningar i system.

Som ungdomar och arbetare i ett klassamhälle där spelreglerna hela tiden förändras, och gamla kampmetoder blir föråldrade måste hela tiden förnya oss och ta till nya kreativa sätt att kämpa. Den här gången rörde det sig om en julklappsutdelning, nästa gång blir det något annat.

Läs mer om bakgrunden och om tidigare konflikter på Systembolaget hos DFSA.

Sammanfattning av aktionerna hos Motkraft.

God Jul!
SUF Uppsala