Häng med på Ockupationsfestivalen!

På lördag, den 16 maj, kommer en fet festival hållas i Lund, men inte vilken festival som helst – utan Ockupationsfestivalen! Som hålls för att uppmärksamma bostadsbristen som råder i vårat avlånga land, politikernas inkompetens och vår vilja att bidra till en förändring! Det kommer att ockuperas hus, festas, demonstreras och dansas. Alla är inbjudna! Ta med dig dina kompisar och åk till Lund i helgen, det finns en risk att ni missar en av årets grymmare fester annars!

Nyttig information

Ockupationerna
Vi samlas kl 14.00 på Stortorget för en torgfest utan dess make! Vi bjuder på kaffe och kaka, på DJ:s, på liveartister och mat! Vi öppnar tillsammans en yta för alla initiativ. Vill du göra något på festivalen? Hör av dig till oss i så fall eller dyk bara upp!

Kl 16.00 ställer vi upp för en demonstration. Vi kommer att dela in oss i fyra block: rött, grönt, vitt, blått. Anslut dig till ett av blocken! Ta med saker i ditt blocks färg. De tre första blocken kommer att ockupera hus och det sista blocket är ett lugnt block där allt från barnvagnar till pensionärer ryms.

Om ni går i det röda, vita eller gröna så kommer blocken ett i taget att vika av från demonstrationen och ockupera var sitt hus. Alla ska kunna delta, oavsett ålder eller förutsättning.

Gröna blocket kommer att ockupera huset vi kallar för Gatukontoret. Där kommer det finnas möjlighet att måla graffiti, rapbattle och spelas hiphop/electro.

Röda blocket kommer att ockupera Piratvillan där kommer man kunna slipa sitt träben, göra smällare och titta på piratbio.

Vita blocket kommer att ockupera huset vi kallar för Salong Motkultur där kommer det vara poetry slam, teaterföreställningar och workshops.

Blåa blocket kommer att fullfölja demonstrationen och om man har lust finns det möjlighet att ansluta sig till någon av ockupationerna i efterhand.

Alla hus kommer vara drog- och alkoholfria. Det innebär att du inte kan dyka upp med alkohol och tro att det är okej.

Dagen efter, den 17 maj, samlas vi återigen på Stortorget klockan 14.00 för att demonstrera. Då kommer vi att gå till ockupationerna och lämna två av husen som vi tagit – förutom det vi valt som vi vill behålla. Vi går till det huset efter att vi hämtat våra kamrater, sett till att det blivit städat i de andra husen och har en inflyttningsfest i vårt nya hus!

Där kommer vi bjuda på underhållning och mat, och avslutar vi festivalen med att börja bo i vårt nya hus!

Konfrontativt ickevåld

Vår grundinställning är att tomma hus är ett politiskt problem. Vi tycker det är sjukt att poliser ska behöva gå korrupta politikers ärenden och att skattebetalarna ska behöva betala för dyra polisinsatser för att försvara tomma hus som inte nyttjas i tider av finans- och bostadskris.

Om nu polisen skulle störa vår fest kommer vi att hålla på principen om konfrontativt ickevåld. Det vill säga, vi angriper ingen fysiskt, vi slår inte sönder någonting. Istället kommer vi att gå runt, över och om nödvändigt igenom poliskedjor med minimal kontakt med polisen. Vi är inte intresserade av att bråka med polisen, vi vill ockupera hus.

Förhållningsregler
Om polisen dyker upp håller vi oss till vårt konfrontativa ickevåld. Vår kollektivitet och mängd är vår styrka! Håll ihop, bilda kedjor och peka ut civilpoliser. Agera tillsammans med andra och se till att det blir jobbigt att avhysa ockupationerna: bua, busa och försvåra avhysningen.

Bli inte provocerade av polisen. Håll ihop, bilda gärna vängrupper med fler du känner och agera tillsammans. Alla blir tryggare då.

Det kommer finnas en solidaritetsgrupp dit man kan rapportera omhändertagna och ett legalteam dit man vända sig med frågor om polisbefogenheter och rapportera övertramp från polisens sida. Telefonnumret kommer att publiceras senare och ges ut på samlingen.

Lyssna på demonstrationsledningen och håll ihop med ditt block. Dansa, lyssna på musik och ha roligt i blocket. Drick mycket vatten, ät bra och se till att sova ut dagen innan.

Prata inte med polisen, vare sig i förhör eller om de börjar prata på plats. Det enda du behöver uppge till dem är “inga kommentarer.” Allt annat är till för att samla information om dig och dina kamrater för att kunna använda det emot er!

Vi ska ockupera hus, vi ska ha jävligt kul och vi ska dansa!

Läs mer om festivalen här