Föredrag, ockupation och stödaktion

Under fredagen den 24 juli deltog SUF Malmö i en solidaritetsaktion för den ockuperade Vestas-fabrikeni England och de uppsagda arbetarna. Vestas har sagt upp 625 anställda på fabriken i Newport, Isle of Wight i England trots att företaget det senaste kvartalet har ökat sin försäljning med 59%. Vi åkte ut till Svågertorp där företaget har sitt nordeuropeiska huvudkontor. Väl på plats blev vi informerade om att de anställda hade gått hem för dagen på grund av rädslan av att vi skulle agera våldsamt. Därför kunde vi inte nå de anställda utan gick istället upp till tågstationen och delade ut flygblad till tågresenärer och förbipasserande. Bilder togs utanför kontoret och mejlades sedan iväg till de ockuperande arbetarna i England.

Senare under dagen höll SUF Malmö bokbord inne på Parkmöllan i samband med Möllevångsfestivalen. Två SUF: are höll en föreläsning under namnet ”Kampen om staden”. Den drog cirka 30 åhörare och var väldigt lyckad.

Dagen efter öppnade vi upp Café Gratis i en ockuperad lokal på Sofielund. Det bjöds på kakor, godis, kaffe och annat smått och gott, vilket uppskattades av förbipasserande. Efter några timmar av skönt häng fick vi besök av grisajävlarna som valde att låsa lokalen. Vi blev ombedda att plocka ut våra grejor och fortsatte kvällen utanför lokalen med gratis, grillad mat. Ingen blev gripen, men en person fick uppge identitet. Bara några minuter efter polisens besök bröt vi upp lokalen igen och vi kunde därmed fortsätta att använda den som vi ville. Efteråt städade vi upp och lämnade lokalen med en saftig överraskning till Contentus: ett berg av skräp hade dumpats på golvet som tack för vräkningen.

Måndagen därpå ägde ytterligare en flygbladsutdelning rum utanför Vestas nordeuropeiska huvudkontor. Denna gång fanns personal på plats och några av oss gick in för att informera om konflikten. Vi fick beskedet om att inga chefer var närvarande, men antagligen vågade inte de konfrontera oss, och vi gav då istället en bunt flygblad till en anställd innan vi fortsatte utdelningen på Svågertorps parkeringsplats och tågstation.

Kampen fortsätter