Demonstration i Östersund mot EU:s miljöministrar

Den 24 juli deltog aktivister från SUF Östersund på Aktionsgruppen Fuck EU:s demonstration och gatufest. Anledningen till den var att EU under Sveriges ordförandeskap lagt ett ministermöte i Åre, bevakat av 300 poliser. De som möttes var energiministrarna samt miljöministrarna. Vad de pratade om var bland annat hur ”œeko-effektiv ekonomi” ska göra att vi räddar planeten utan att för den sakens skull behöva ändra något i vårat ekonomiska system eller hur vi behandlar våran jord.

SUF Östersund ser att ministrarna lever i en helt annan värld än vad vi gör. De pratar om hur företag och stater ska ta ansvar och uppmuntras till att rädda världen genom att sälja utsläppsrätter fram och tillbaka ellr genom att tjäna pengar på en ”œgrön profil” och ”œgrön ekonomi”. Vi vet att om det är något företag och stater inte vill göra förren arbetarklassen tvingar dem till det genom aktioner, så är det att ta ansvar för sina beteenden. Det enda som kan stoppa företag och stater som är mer intresserade av att göra profit och tjäna så mycket pengar de kan på ordens resurser är att arbetare och vanligt folk sätter hård press och tvingar fram de förändringar som är nödvändiga.

Några av Fuck EU:s paroller handlade om detta, bland annat att man krävde att ”œde som smutsar ner är de som ska betala.” Det är inte arbetslösa, ensamstående föräldrar, vanliga knegare etcetera som ska köpa dyra eko-chica produkter för våra sista pengar. Det är uppåt vi ska sparka, mot de som tjänat pengar på att skita ner jorden, mot de som tjänar pengar på att fortsätta skita ner jorden men låtsas ta sitt ansvar.

Demonstrationen och gatufesten gick lugnt till och var peppande att delta i då liknande grejer inte händer i Östersund alltför ofta. SUF:are har också hjälpt till med olika grejer i förberedelserna och det var kul att det gick som det skulle. Ungefär 90 personer gick med i demonstrationen. Gatufesten som höll på mellan 18.30 och 22.00 besöktes av olika människor, men som mest ett 50-tal och förutom schysst musik kunde man käka gratis grillspett.

En bra dag helt enkelt och vi kommer följa talarnas uppmaningar och åka till Köpenhamn i december för att sätta ännu mera press på världens ledare och maktelit att ge fan i att förstöra våran jord!