Glöm inte Björn Söderberg

[Uppdaterad 091011] Den 12 oktober är det 10 år sedan syndikalisten Björn Söderberg attackerades i sitt hem och mördades av nazister.

Bakgrunden till mordet var att Björn hade agerat öppet och konsekvent mot främlingsfientlighet och nazism på sin arbetsplats. Under en tidsperiod som följde strömmade protester mot mordet in till Stockholms Lokala Samorganisation. Tiotusentals människor samlades på olika platser i landet för att uttrycka sin avsky mot dådet. Representanter för samtliga riksdagspartier deltog i manifestationen på Medborgarplatsen.

Nästan 70 % av Sveriges befolkning ville efter mordet förbjuda nazistiska organisationer. Men idag kan vi se, i vårt allt hårdare klassamhälle, att det finns ett sakta ökande stöd för en smygande främlingsfientlighet. Splittringen av arbetarnas solidaritet tar sig ofta sådana uttryck.

Samtidigt förs fortfarande en daglig kamp mot främlingsfientlighet av olika slag på skolor och arbetsplatser runt om i landet, en kamp som sällan eller aldrig märks av i medierna. Många visar dagligen civilkurage i ett öppet avståndstagande mot rasism och fascism.

Vi uppmanar alla att enade samlas för att manifestera:

– att vi är fler än fascisterna någonsin kommer att vara! – att vi är starkare än de någonsin kommer att vara! – att vi inte glömmer Björn Söderberg!

Vi ger aldrig vika för fascister – ¡No Pasarán!

Stockholm
Samling kl. 18.00 på Medborgarplatsen.
Avmarsch kl. 19.00 till La Mano.
Avslutning vid La Mano på Katarinavägen ca kl. 20.30.
Arrangörer: Stockholm LS av SAC – Syndikalisterna

Norrköping
Manifestation till minne av vår kamrat Björn Söderberg.
Det kommer hållas tal, delas flygblad och tändas ljus.
Samling klockan 17.30 vid Hörsalsparken.
Arrangörer: Norrköping LS av SAC – Syndikalisterna

Östersund
10 oktober 13.00, Stjärntorget, manifestation för civilkurage, mot högerextremism och rasism, med anledning av Civilkuragets dag.
Arrangörer: Östersunds LS och SUF

Göteborg
18:00 på Masthuggstorget. Där håller vi en tyst minut för Björn Söderberg och lyssnar på ett kort tal. Detta är tänkt som en lugn minnesstund och inga organisationsflaggor förutom SAC där Björn var aktiv och inga andra paroller eller budskap förutom de som nämns ovan är tillåtna.
Arrangörer: Göteborg LS av SAC

Jönköping
19:00 på Hoppets Torg.
Arrangörer: SUF Jönköping

Karlstad
12:e oktober kl. 18.00 Stora torget
Arrangörer: Karlstads LS