Upploppen i Rosengård

I senaste numret av Direkt Aktion finns en längre artikel om upploppen som varit i Rosengård. Det startade efter att kommunen försökt stänga en samlingsplats för de lokala ungdomarna, vilket resulterade i att de ockuperade lokalen. Detta blev i media känt som Rosengårdsmoskén.

Polisens trakasserier i kombination med vräkningen av dem fick det som började som en ganska stillsam ockupation att utvecklas till allt våldsammare konfrontationer med polisen. Samtidigt drogs fler och fler grupper in i upploppen.

För den som vill studera hur urbana upplopp startar, eskalerar och dör ut är den här artikeln en nödvändighet. Skribenten var med ute i Rosengård från början av protesterna och har kunnat studera dem på plats. Detta till skillnad från media som aldrig vågade sig bortom polisbussarna och därmed gjorde det omöjligt för sig själva att få någon som helst koll på situationen. Läs den – sprid den.

Här kan ni ladda ner PDF-en