Berns kartlägger och trakasserar politiskt aktiva

Restaurangen och klubbarrangören Berns salonger är sedan februari i facklig konflikt med SAC Syndikalisterna och flera blockader har hållits mot stället. Nu har Berns trappat upp konflikten genom att börja kartlägga och trakassera personer som deltagit i den lagligt varslade blockaden.

Axel Ek är studerande och medlem i Syndikalistiska Ungdomsförbundet i Stockholm. Han har vid ett flertal tillfällen deltagit i blockader mot Berns. I måndags avslöjades det att Berns kartlagt hans privatliv samt kontaktat hans skola för att på den vägen förmå honom att upphöra med sitt engagemang. Detta innebär en upptrappning av konflikten som nu pågått i nästan fyra månader

– Om Berns tror att jag kommer sluta med mitt engagemang har de fel. Tvärtom. Vi måste sätta ner foten och markera mot arbetsgivare som Berns, vilka försöker sätta skräcka i arbetare genom att hota dem med allt från förlorat jobb till trakasserier i vardagslivet, berättar Axel Ek, medlem i Syndikalistiska Ungdomsförbundet Stockholm.

– Även om det inte är någon hemlighet att jag deltagit i blockaderna blev jag ändå upprörd över att Berns både lagt ner en massa jobb med att ge sig på mig. Uppenbarligen vill de sända signaler till alla som deltar: vi tänker kartlägga er och försöka göra ert vardagsliv surt, fortsätter Axel.

Anledningen till konflikten är att Berns låtit sina städare anställas och flyttas runt på olika bemanningsföretag, för att på så vis kringgå LAS och arbetarnas rättigheter att organisera sig fackligt. När dessa organiserade sig fackligt förklarade Berns att de inte längre var välkomna att städa där. Eftersom att de i praktiken i inte var bemanningsanställda, utan endast arbetade på Berns, innebar detta att de förlorade sitt jobb. Syndikalistiska Ungdomsförbundet har deltagit vid blockaderna och hjälpt SAC Syndikalisterna att sprida information om konflikten på internet.

– Städarnas villkor berör oss alla. Som ung och osäkert anställd har jag upplevt liknande problem. När anställningstryggheten luckras upp passar företagen på att göra sig av med fackligt aktiva och andra personer som kräver sin rätt. Därför måste vi ta sådana här strider, förklarar Axel.

I Syndikalistiska Ungdomsförbundet Stockholm ser vi mycket allvarlig på det inträffade, men det kommer inte innebära att vi ger oss ur konflikten. Under de kommande veckorna kommer vi att trappa upp genom att börja affischera Stockholms innerstad med information om konflikten samt närvara med fler personer vid kommande blockader. Om ingen lösning nås inom kort kommer vi att höja vår konfliktnivå ytterligare.

Nedan följer det mail som Yvonne Sörensen Björud, VD för Berns salonger, skickade till Axels rektor som svar på hans informationsutskick om Utopikarnevalen, en karneval med utklädnad och sambatrummor i syfte att belysa nedskärningarna i den gemensamma välfärden.

Hej Pia,
Jag skriver till dig som VD för Berns Salonger där vi sedan en tid hotas av och utpressas av Syndikalister. En av de mest ihärdiga är Axel Ek som vad jag förstår är elev i din skola.
Mailet som Axel skickade till mig idag ser vi mycket allvarligt på. Axel har via Facebook anmält att han själv skall delta i Utopikarnevalen som enligt beskrivningen på Facebook kommer att likna ”Reclaim the City” kravaller. Detta som information som ni får hantera som ni vill. Bifogar också information kring SAC eller Syndikalisternas blockad av Berns som Axel deltar i.
Vänliga hälsningar
Yvonne
Yvonne Sörensen Björud
VD/ Managing Director