Ta det lugnt på sommarjobbet!

Nu har 2010 års sommarjobbssäsong kommit igång. För oss ungdomar innebär det, precis som tidigare somrar, att vi tvingas göra skitjobb för en låg lön, och runt hela landet utnyttjar arbetsköpare ungdomar som billig arbetskraft.

Det är av denna anledning SUF återlanserar kampanjen Sommarjobb.net. På kampanjhemsidan har vi samlat en mängd tips inför sommarjobbet, samt historier från andra sommarjobbare och information om dina rättigheter som anställd. Det är inte rätt att du ska tjäna hälften så mycket som dina arbetskamrater för samma arbetsuppgifter eller att du ska vara tacksam för “arbetslivserfarenhet” och “något att göra”. Sommarjobb är riktigt arbete och inget annat än utnyttjande av en svag grupp på arbetsmarknaden och en chans för arbetsköpare att få arbetskraft som oftast är desperat, okunnig om sina rättigheter och lätt att utnyttja.

Det är upp till oss unga att förändra denna situation och kämpa tillsammans med våra arbetskamrater för rättvisa villkor, makten över arbetet och en ordentlig lön.

Sommarjobbare överallt – förena er!