Rapport från helgen

I helgen var det, som vanligt, blockader vid Berns. SUF Södertörn har aktivt deltagit i de blockader och flygbladsutdelningar som arrangerats varje helg i snart nio månader. Det som gjorde den här helgen speciell var att Berns skulle arrangera en stödfest tillsammans med SHR (Sveriges Hotell&Resturangägare) – mot SAC.

En stödfest för att stödja ett företag som utnyttjat papperslösa människor, tvingat städarna att jobba upp till 22 timmar om dagen, 7 dagar i veckan, och hotat med att stämma dom som privatpersoner, när dom, med hjälp av sitt fack, SAC, krävt rättigheter som dom har rätt till. Hotet finns inspelat och uppe på Berns.cc för den som vill lyssna. Där finns även mer information om konflikten, svar på Berns påståenden och våra argument.

Men tillbaka till festen. Vi fick finbesök av SUF-are från Norrköping, Malmö, Linköping och Uppsala, som rest hit för att hjälpa till under helgen. Det är alltid kul att träffa gamla kamrater och lära känna nya. Vi bjöds på arbetarpoesi av kallskänkan Jenny Wrangborg, musik från Kung Henry och uppläsning från tidningen Brand. Vi minglade mest runt och pratade med varandra. Anledningen till att vi inte försökte prata med gäster och få dom att välja ett annat ställe var för att det knappt kom några gäster. De få som kom var inte det minsta intresserade av att prata med oss. Och de som gjorde det fräste och bad en av oss att “skaffa sig ett jobb” (sen att det var söndag och man i regel är ledig då verkade han ju inte tänka på) På Berns var det upptänt och trevligt, men knäpptyst.

Förutom att stödfesten verkar ha floppat totalt, så vill vi i SUF Södertörn veta var pengarna från festen kommer ta vägen? Amnesty vägrade ju ta emot pengarna. Läkare utan Gränser likaså. Inte för att dom inte tar emot donationer, men dom vill ju med all förståelse slippa ta ställning i en arbetsmarknadskonflikt, som dom inte har med att göra. Och sen genomskådades ju Berns syfte med donationen ganska tydligt. Så kan det gå.

Kampen mot Berns kommer att fortsätta tills företaget går med på att sätta sig ned med SAC och komma fram till en kompromiss alla kan vara nöjda med, precis som det ska vara på arbetsmarknaden.

Läs mer om att Amnesty & Läkare utan Gränser vägrade ta emot Berns pengar.

Läs mer om konflikten.