Debatt på Djurgårdsskolan

Igår (14/4) deltog Syndikalistiska Ungdomsförbundet Eskilstuna i en allmänpolitisk debatt på Djurgårdsskolan i Eskilstuna. En kort summering av aktiviteten följer med korta kommentarer på det som sagts och vad vi fick ut av det.

Alla politiska ungdomsförbund som är kopplade till ett riksdagsparti utom de nya rasisterna (lucky them) var tillsammans med oss syndikalister representerade på Torsdagens debatt. Fem tappra SUF:are slöt upp för att dela propaganda och delta i debatten. Ett flygblad gjordes men skrevs tyvärr aldrig ut, något vi var eniga om att vi skulle behöva göra till nästa evenemang vi deltar i.

De tre frågor som debatterades blev i stora drag:

Skolpolitiken Borgarna menade som vanligt att friskolor var kalasbra för att man kunde välja så friskt var man ville gå i skolan men på vänsterkanten fanns det en hög rationella motargument. Friskolor kostar samhället mer pengar, urholkar jämlikheten i utbildningen och erbjuder sämre stöd i form av lärare/elev än de kommunala skolorna.

SUF lyfte fram att den valfrihet som liberalerna pratar om endast är ett val av vilken skola du ska gå på men att regeringen har förminskat möjligheterna till att läsa upp ämnen för ökad behörighet och därmed försämrat friheten för många studerande att fatta fria beslut.

Integrationspolitiken Här lyfte borgarna fram att man var för ökad rörlighet när det kom till arbetsinvandring men de möttes av hårt motstånd då SUF lyfte fram att det handlar om solidaritet, inte ekonomisk vinst eller förlust. Var tredje vecka deporteras flyktingar tillbaka till situationer som de flytt över halva världen från, det kallar de en human flyktingpolitik? Arbetarklassen har ingen nation, jorden har inga gränser. Allt åt alla!

Jämställdhetspolitiken De etablerade partierna snurrade in sig i en lång kvoteringsdebatt som SUF tog sig friheten att avbryta med att förklara för åhörarna om att riksdagen inte kommer kunna krossa patriarkatet utan att det ligger på åhörarnas axlar att bryta trenderna. Jämställdhet kommer inte utan kamp och det är vi som bygger jämställdheten, inte socialdemokraterna eller moderaterna.

Efter debatten hördes många samtal från elever som lyssnat som antydde att vi var debattens vinnare och att borgarna var debattens förlorare. Folk gillar tanken på att de själva har makten att påverka och kan ta till sig av informationen om att valda företrädare i slutändan inte verkar kunna hålla en tiondel av vad de lovat inför val.

SUF Eskilstuna ser fram emot fler debatter med de etablerades företrädare, vi kommer fortsätta göra kaos med dem.