Vår sorg är svart, vreden röd

Vi behöver inte skriva vad som hänt i Norge, det vet ni redan.
Vi kommer inte skriva en lång text som motvikt mot liberaler som vill bagatellisera massakern till att handla om en psyksjuk individ, mot förvirrade ”experter” som vill sätta likhetstecken mellan all ”extremism” som om det handlade om en opolitisk hobby, och mot rena internettroll som likt (Dagens Industris ledarsida dagen efter) fortsätter kackla om ”islamister” och skylla på ”mångkulturen”. Dessa asgamar bemöter vi idag med en spark i knävecket. Dessutom har andra redan skrivit mycket av det som behövs sägas, se länkarna i slutet av posten.

 

Vi vet däremot att solidariteten besegrar fascisternas kulor. Att den nyfascistiska vågen över Europa bara har börjat. Vi ser att allehanda neokonservativa och nyfascister, från Sverigedemokrater, Lega Nord till Glenn Beck tar redan parti för mördaren. De mördade ungdomarna från AUF fick skylla sig själva. Hade de inte funnits, eller hade inte mångkulturen funnits, så hade de levt idag, så låter det från dessa svin.
Backa aldrig för de här förbannade kräken. Om du i skolan läste historieböckerna om trettiotalet och undrar hur folk tänkte och hur det kunde hända, ta och kolla runt omkring dig. De enda som kommer stoppa de här människorna är du och jag.

När kapitalismen behöver syndabockar, när ekonomier rasar samman, kommer de här nyfascisterna stå på kö för att få utse nya syndabockar som tillhör fel etniska grupper, religioner, kulturer.

Vi vet vilka det är som är de riktiga banditerna. De bor inte där vi bor, de bor i fina hus. De jobbar inte där vi jobbar, de är chefer över våra jobb. De går inte på våra gator, de bestämmer över hela stater. Nyfascisterna är det rövslickande patrask som springer deras ärenden.
Mot deras misär och förnedring sätter vi solidaritet och organisering, mot deras splittring i nationaliteter och kulturer sätter vi arbetarklassens stolthet och gemensamma kamp.
Vi backar inte.

 

På facebook sprids just nu ett event om en manifestation på Rådhustorget i Umeå. Den börjar kl 17.00, fredag den 29:e juli.
”Detta kommer vara en manifestation för att hedra dom som mördades av en högerextremist på AUF:s sommarläger i Norge. Den tar plats på rådhustorget nu på fredag kl 17.

Vi vet att det var en manifestation tidigare i veckan, men den missades av många. Vi som arrangerar är inte knutna till ett politiskt parti, däremot ser vi inte mördaren som en ensam galning, utan som en del av vad som händer i hela vårat samhälle.”
Läs även:

907: när det extrema blir politikens centrum
907: Historiens slut, islamofobin, extremismen
Researchgruppen: Kommentarsfältens bödel
Rött Norrsken: Traditionell högerpolitik är ansvarig
Arbetaren: Vi glömmer er aldrig
Arbetaren: Mer likhet med SD än Vit Makt