Folkpartiet i Haninge..

ab-fp-klassFörra helgen så arrangerade förbundet Allt åt Alla en busstur ut till Solsidan i Nacka, ett extremt överklassområde. Tanken med resan var att titta på en segregerad förort som lever isolerat och inte är en del utav det vanliga samhället. I samhällsdebatten pratar man ofta om problemområden med kriminalitet och svårt att integreras, och pekar ofta på Jordbro, Husby, Rinkeby och så vidare.

Men om man vänder på steken, så finns det ju såna här överklassghetton som helt saknar integration. Dom som bor där lever efter egna lagar, är kriminellt belastade (vad är ett vanligt inbrott mot att smita från skatten på flera miljoner?) och inte delar den samhälleliga normen om människors värdighet och så. Kort och gott: Överklassjävlarna fick påhälsning av nyfikna som ville se hur dom har det.

Och reaktionen väntade inte länge. Bussturen fick ägg slängda på sig, blev förföljda av brats och utskälld på debattsidorna. Men också hyllad för att man pratade om klass, för att man på ett civiliserat och fredligt sätt visade upp klassamhället. De som stod för allt våld var ju faktiskt överklassgubbarna och kärringarna och deras vidriga ungar med bakåtkammade frisyrer. Allt åt Alla har fått synas och förklara sin sak i medierna och det talas om att “Klass är påväg tillbaka”. Det ser vi som någonting väldigt positivit i SUF Södertörn och vi gör en stor tumme upp till hela arrangemanget. En sak fastnade vi för dock. Det var det Folkpartistiska kommunalrådet Martin Lundqvist i Haninge som hävdade att “Jag ser det som ett medvetet och individuellt val vilken klass man vill leva inom”. Förutom att pisshögermuppen Robert Noord (s) sa ifrån, över Facebook, så väntade inte reaktionenerna på internet här heller. Men det är ju inte det enda Folkpartiet i Haninge är kända för.

Folkpartiet i Haninge är rätt speciella. Dom är inte så speciellt liberala som moderpartiet ständigt försöker proklamera. Folkpartiet i Haninge har en rasistskandal bakom sig, Politikern Sepide Erfani blev inte vald till någon av de poster som partiets valberedning hade annonserat ut att de behövde poster för, och blev upprörd. Partikamraten Peter Olevik Dunder hade plockat bort henne för att hon har ett “asiatiskt temprament” och för att hon “uppträder osvenskt”. En annan partikamrat polisanmälde Peter Olevik Dunder för detta rasistiska övertramp. Händelsen uppmärksammades i flera medier, bland annat SvD (publicerad 14-11-10) och Folkpartiet Haninge fick skämmas.

Men förutom den här skandalen så har man ju sin fyllekanalj Tommy Lundin. Tommy tog timeout från sitt politiska uppdrag i kommunpolitikens korridorer för att han dök upp full på jobbet. Partiet är ju inget massrörelseparti och behöver ju alla krafter de har, så Tommy fick en chans till. Tommy lovade bättring. Det hela slutar med att han hittas av en fastighetsskötare, en lördagmorgon, full och naken på sitt kontor. Tommys fru gjorde bedömningen att han måste föras till sjukhus. Men Handens närsjukhus ville inte ta emot honom. Tommy flyr från platsen och påträffas på kvällen på ett hotellrum någonstans i Haninge.

Folkpartiet har krismöte och Tommy avgår med omedelbar verkan. Händelsen blir en riksnyhet och beskrivs som “sorglig”. I november 2011 avlider Tommy.

Folkpartiet i Haninge är lite speciella på flera sätt. Det finns många skandaler om kommunpolitiker som säger och gör konstiga saker, så de här händelserna med rasistiska beskrivningar av sina egna kamrater och fester på arbetsplatsen. Vi har därför valt att skriva lite kort om FP i Haninges upptåg, för att bevara för framtiden.