Rikshems nya avtal – ett svek mot Gränby

I slutet på september skrev Rikshem och Gränbys hyresgästförening ett avtal om hyres- & renoveringsnivåerna för etapp 1 av Norra Gränby. Det nya avtalet skrevs som en följd av otaliga förhandlingar och protester från både Gränbys hyresgäster samt religiösa och politiska organisationer – som tillslut tvingade Rikshem att ge vika åt vissa utav hyresgästföreningens samt hyresnämndens krav.
Efter all denna möda hade hyresgästerna äntligen tagit en liten vinst på vägen till vad vi alla hoppades bli en rättvis stamrenovering som inte tvingar någon hyresgäst att flytta ut.
Men det här nya avtalet som Rikshem påstår ger valfrihet åt sina hyresgäster är ingenting annat än ett stort svek mot Gränbys arbetarklass.
Rikshem har med det nya avtalet tagit bort vissa av sina ursprungliga renoveringsplaner och därmed sänkt hyreshöjningen för de med korttidsavtal från 43 % till 34 %. De med långtidsavtal å andra sidan tillges valfriheten att välja mellan två renoveringsnivåer; antingen den som ger en hyreshöjning på 34 % eller den som ger 18 %. Hyresgästerna med långtidsavtal utgör bara en tredjedel Gränbys befolkning.

Hur Rikshem kan kalla det här för valfrihet, trots att endast en liten minoritet av hyresgästerna får välja mellan de två renoveringsnivåerna, är för oss oförståeligt.
34 % är fortfarande en orimligt hög hyreshöjning som kommer tvinga många arbetarfamiljer med låg inkomst att flytta. Redan har 130 av 280 boenden i etapp 1 flyttat ut, och området som tidigare var fullbosatt med barn ständigt springandes på Gränbys lekparker liknar idag mera en spökstad.
Planen från Rikshems sida med det nya avtalet har varit att sänka hyreshöjningen så pass lite att de fortfarande kan göra profit – men så pass mycket att oppositionen ska hålla käften. För trots allt finprat till media och vad som står på deras hemsida så handlar den här standardhöjningen endast om en sak: att Rikshem ska kunna generera större profiter på sin verksamhet – och det på bekostnad av sina hyresgäster.
Sedan i början av oktober har SUF Uppsala fört en intensiv agiteringskampanj mot det nya avtalet. Veckovisa affischeringar har förts både före och efter det nya avtalet med kritiska budskap mot Rikshem – affischer som till och med Rikshem uttryckligen upprört sig över på förhandlingsmötena med hyresgästföreningen.
Måndagen den 8:e oktober delade vi även ut flygblad i protest mot det nya avtalet till över 700 brevlådor i Gränby, och satte även upp dem i trapphusens informationstavlor.

SUF Uppsala kommer fortsätta bemöta Rikshem och deras arbetarklassfientliga bostadspolitik. För ju mindre motstånd Rikshem möter, ju lättare blir det för dem att fullfölja renoveringen.
Det här berör inte bara de boende i Gränby, utan även alla andra som bor i hyresrättsområden, vilka alla sitter i riskzonen för gentrifiering. Vi får aldrig stå och titta på när våra områden tas ifrån oss! Vi uppmanar därför även dig som läser det här att agera, istället för att knyta näven i fickan.
Kampen fortsätter!
Syndikalistiska ungdomsförbundet Uppsala