Stöduttalande till Hamn4ans strejk

I Göteborgs containerhamn har storrederiet Maersks stuveribolag APMT nyligen gått till frontalangrepp mot hamnarbetarförbundet.

Svenska Hamnarbetarförbundet som är den fackförening som majoriteten(85 procent) av arbetarna i hamnen tillhör får inte längre utse sina egna skyddsombud.
Vi har sedan strejken startade sett en smutskastningskampanj dels från APMT och dels från Svenskt näringsliv tillsammans med diverse liberala och borgerliga politiker. Smutskastning så som att svenskt näringsliv går ut med en påhittad summa av vad arbetarna i hamnen tjänar, endast för att ge en bild utav att strejken handlar om arbetarnas löner, vilket den inte gör – detta enbart för att de vill att folk ska vända sig emot arbetarna.
Samtidigt skickas det in motioner om att ändra lagen gällande strejkrätten, vilket är ett slag mot hela arbetarklassen och allt det som vår rörelse slagits för i flera generationer.
Vi ser borgerliga politiker uttala sig om att fackförbunden ska krossas, politiker som aldrig i hela sina liv har behövt slita i en hamn i solsken och gassande värme som i ösregn och blåst. Politiker som inte bryr sig om arbetarna eller arbetarklassen för fem öre.
Vi i syndikalistiska ungdomsförbundet stödjer strejken och alla de arbetare som visar solidaritet, då vi menar på att alla arbetare ska få bestämma på sina egna arbetsplatser och ett slag mot en av oss är ett slag mot alla.
Tillsammans är vi starka och genom att organisera oss och kämpa tillsammans kommer vi kunna ändra på vår tillvaro, i arbetslivet och i samhället. Tillsammans kan vi bli fria från kapitalets bojor och bli fria i ett samhälle där vi aldrig mer behöver utsugas av borgarklassen.

/ Syndikalistiska Ungdomsförbundets 27e Landsmöte