Vi vann över Selfiejobs!

SUF Stockholm lanserade i somras kampanjen Dumpa Selfiejobs, i ett försök att stoppa appen Selfiejobs lönedumpningsfunktion där ungdomar tvingas buda under varandra i lön. Nu meddelar Selfiejobs i ett pressmeddelande att de tar bort den kritiserade funktionen, och även ska se över de andra sakerna vi kritiserat dem för, som exempelvis det stora fokuset på bilder som är inspirerat av Tinder.20116956_1511137385575012_2098194081306101529_o

Kampanjen, som i början var tänkt att rikta in sig mot själva appen, utgick från hemsidan dumpaselfiejobs.wordpress.com där vi uppmanade alla som ville att registrera fejkkonton för att förstöra och fylla appen med spam. Samtidigt bad vi alla som laddade ner appen att passa på att ge den ett riktigt dåligt betyg.

In på hösten prövades en annan strategi; vi riktade istället in oss på företagen som använde sig av appen, började göra seriösa profiler under falsknamn, för att sedan dyka på upp på intervjuer och tacka ja till jobb när vi blev erbjudna dem. Därefter meddelade vi företaget att vi gjort hela intervjun under falsk identitet och egentligen inte fanns på riktigt, med en uppmaning om att de ska kontakta Selfiejobs och be dem ta ner deras annonser på appen för att undvika att drabbas fler oseriösa jobbsökare.

hdr

Vi har även synts på stora mässor och haft flera flygbladsutdelningar mot företaget och mot lönedumpning i allmänhet. Och nu meddelar alltså Selfiejobs att de slutar med lönedumpningsfunktionen, över ett halvår efter att de senast var i blåsväder i media.

I sitt pressmeddelande skriver de ”œBakgrunden till förändringen är missförstånd kring SelfieJobs roll som oberoende, icke politisk marknadsplats. SelfieJobs tjänar inga pengar på att högre eller lägre löner anges, dock förekommer denna åsikt felaktigt för att vinna politiska poänger.” Att försöka utmåla sig själva och sitt företag som politiskt neutrala är en oerhört vanlig strategi från högerhåll. Att vi utnyttjar ungdomars utsatthet på arbetsmarknaden har inget med politik att göra, säger de. Men vi vet att det inte går att förhålla sig neutral, och nu har de tvingats till att ta ställning.

Dumpa Selfiejobs-kampanjen och alla som arbetar står som segrare när denna typ av lönedumpning hindras från att göra sitt intåg. Vi har lyckats tvinga bort ett moment där vi blir tvungna att konkurrera med hjälp av ytterligare sänkta löner. Det är ett bevis på att kamp lönar sig, vi kan tvinga bort de nya sätt att exploatera arbetare som då och då dyker upp. Genom kreativa metoder och att våga ompröva sina strategier, genom att sätta hårt mot hårt. Genom att organisera oss. Företag ska veta att när de fuckar med oss ungdomar så fuckar de med hela jävla arbetarklassen.

deyzg1ow0aqkk-h

Vi vann!

/ SUF Stockholm