Filmvisning och motdemonstration: Antifascisterna på Bio Roxy och NMR på Våghustorget

21a April skulle ha varit en lugn dag. En kamrat från SUF Stockholm var på besök och vi hade tänkt diskutera nättidningen Direkt Aktions uppstart, äta mat tillsammans, och på eftermiddagen se på Antifascisterna som vi i SUF Örebro visade på den lokala biografen Bio Roxy.

Men istället för att ta det lugnt under förmiddagen blev vi tvungna att gå till Våghustorget, centrala Örebro, där NMR befann sig, väpnade med banderoll, flaggor och flygblad.

När vi fick höra att NMR var ute på gatorna räknade vi med fyra fem nassar. Det visade sig vara en grupp på över tjugo personer på plats. Vi i SUF slöt upp med spridda antifascister och medlemmar från Ung Vänster, och tillsammans såg vi till att vi hördes och syntes mer än vad fascisterna gjorde.

Det är alltid sorgligt att se nassar på våra torg, nassar med sina slipsar instoppade mellan skjortknapparna och krattor uppkörda i rövarna. Särskilt sorgligt är det när det finns sextonåringar bland dem, sextonåringar som tror att de står upp för Sverige, sextonåringar som tror att de utför en ärofylld kamp, medan folket de påstår sig representera helst bara vill spotta dem i ansiktet.

Men NMR hade ändå bra timing: vi kunde använda tillfället för att tala med andra motdemonstranter och bjuda in dem till filmvisningen senare samma dag. NMR valde att komma till Örebro den 21a April som för att demonstrera varför visningen av dokumentärfilmen Antifascisterna var relevant.

Fascisterna lämnade torget två timmar senare. Vi följde dem ut ur staden. ”œNassesvin, åk hem!” hördes i alla de videor NMR stoltserade med. De fick inte en tyst sekund, utom när de stod vid sina bilar på ett McDonalds halvöde parkering, och ensamma heilade precis vid påfarten till motorvägen, långt från stadens ögon.

””

Det var en timme kvar till filmvisningen. Tiden användes till att ställa ut flaggor och diskutera dagens händelser med filmintresserade. Den banderoll vi hade använt under motdemonstrationen hängde vi upp inne i biosalongen. Sammanlagt dök ett trettiotal personer upp, och visningen avslutades med applåder. Efteråt åt vi kakor och drack kaffe och diskuterade filmen, och hur den relaterade till NMRs tidigare närvaro.

Klockan nitton hade allting lugnat sig, och vi andades ut utanför biosalongen. Adrenalinet gick ur kroppen, och vi insåg att de flesta av oss inte hade ätit mer än ett par brödskivor på hela dagen. Det hade funnits viktigare saker att göra.

””

Tack till kamraten från SUF Stockholm som var på besök, och till alla andra antifascister som gjorde dagen riktigt fin, trots allting! <3