Frihetlig 1 Maj – Sviken vart fjärde år

En vecka kvar till 1 Maj! Det innebär att vi genom nätverket Frihetlig 1 maj  för tredje året i rad arrangerar ett gemensamt demonstrationståg den första maj. Vi marscherar med den bergfasta övertygelsen att vägen till en bättre värld skapas av det vi alla kan bidra med, i stort och i smått.

Genom att organisera oss och genom att stå upp för vår rätt. Genom att tala klarspråk mot makten och privilegierna och att inte låta förtryck och övergrepp pågå i tystnad.
Ingen lär väl missa att detta år är det valår och hela det svenska etablissemanget lägger ner all sin energi denna politiska ceremoni som inträffar vart fjärde år. Men våra liv pågår även mellan valen! Våra arbetsvillkor tar inte paus mellan valen och våra levnadsvillkor har vi med oss alla dagar. Våra framtidsutsikter, vår utsatthet, våra livschanser, våra drömmar har vi med oss i vår vardag varje dag. Och det är där vi måste verka. Vi själva. Tillsammans.

Hot och möjligheter skuttar inte fram i fyraårsintervaller. Etablissemanget av stat, partier och företag tittar inte fram vart fjärde år för att räcka ut en hjälpande hand åt oss. Den som tror det kommer att bli sviken vart fjärde år. Det är en av anledningarna varför vi marscherar den 1 maj och därför fortsätter vi kampen där den behövs alla andra dagar.

#metoo-rörelsen visar att vår kamp fortfarande har ett syfte och vi är inte ensamma, varje dag kämpar ideella krafter i kvinnojourer, på arbetsplatser och på gatan. Över hela världen strejkade kvinnor på den internationella kvinnodagen. Vi finns där och vi kämpar för ett samhälle fritt från våld i nära relationer och sexism. För jämlikhet och lika lön och rättigheter.

När kriget rasar i Syrien och i andra delar av världen, samtidigt som regeringen stramar åt flyktingpolitiken, så finns vi där. Vi organiserar oss varje dag för stötta och skydda de utsatta och för att stoppa utvisningar. När samma regering föreslår inskränkningar i strejkrätten, så organiserar vi oss för att motstå dem.

När högervindarna blåser på och ger vind i seglen för fascismen i riksdagen, i ny som gammal media, i fikarummet och på gatan, då finns vi där. Det är lätt att ta ifrån de som ensamma och inte inser styrkan i gemenskapen. Så vi organiserar oss, varje dag.

Vi hälsar alla varmt välkomna att sluta upp i en Frihetlig första maj så att vi kan göra varje dag till en bättre dag någonstans. Slut dig samman med oss så kan vi själva se till att ingen behöver känna sig sviken vart fjärde år!

Samling klockan 12:00 vid Engelska parken för fika och gemenskap.
Avmarch 13:30 mot Olof Palmes plats

Arrangörer:
Allt åt Alla Uppsala
Uppsala LS av SAC-Syndikalisterna
Ingen Människa är Illegal Uppsala
SUF Uppsala
Uppsala Autonoma Studentförening