Demonstration mot AfS i Göteborg

Den 31 augusti 2018 genomförde SD:s bottenskrap Alternativ för Sverige ett stopp på sin ”œåtervandringsturn锝 på Götaplatsen i Göteborg. SUF Göteborg, Göteborgs Antifascistiska Front, Framåt Kamrater och Ung Vänster arrangerade därför en motdemonstration, för att visa att vi antifascister inte tänker låta deras möten gå ostörda – fascister ska alltid veta att de ses av antifascister. Var de än går, så kommer vi finnas där. 

Alternativ för Sverige inledde sin demo med tekniska problem, därefter kom tal och intervjuer. Antifascistiska slagord kunde givetvis höras redan innan AfS fått igång sina högtalare. När talen började möttes de av buande, och antifascistiska slagord haglade sedan oavbrutet under flera timmar medan AfS förgäves försökte nå ut med sina vidriga åsikter. När demon var över stannade många nazister kvar – de ville inte lämna polisens säkerhet. De som vågade sig ut konfronterades, varav alla konfrontationer ledde till att sympatisörerna förnekade både närvaro vid demon och sina sympatier för AfS, trots att samtliga av AfS åskådare varit lätta att hålla koll på under demon tack vare gles uppslutning. 

Ovan: exempel på två rasister som vid konfrontation förnekade både sympatier och association till Alternativ för Sverige, trots att båda syntes tydligt i AfS publik (se pilar).

Många av nazisterna som sedan försökte lämna var dessutom allt för koncentrerade på antifascisterna och trampade därför i snutarnas hästskit.

Med våra erfarenheter så uppmanar vi alla kamrater i städer som AfS ska besöka att organisera liknande aktioner. Låt inte fascisternas samlingar gå ostörda. Det är vi som sätter tillbaka fascismen där den hör hemma: i historiens soptunna. Nu är det dags att städa bort de fascistiska parasiterna!