Syndikalistisk heldag i Göteborg

Efter att klubben under sommaren gått på halvfart har vi inlett hösten med en fullspäckad vecka. I tisdags demonstrerade vi mot Sverigedemokraternas möte utanför arbetarrörelsens hus vid Järntorget, i fredags demonstrerade vi mot AfS på Götaplatsen och igår lördag ägnade vi oss åt att driva våra egna frågor och förbereda oss inför framtida aktiviteter.

Dagen inleddes med att vi demonstrerade mot marknadshyror tillsammans med Hyresgästföreningen. Väl framme vid Kungstorget passade vi på att dela ut några av våra flygblad som informerar om inskränkningarna i strejkrätten (texten finns bifogad i slutet).

Efter manifestationen fortsatte vi dela ut flygblad medan vi tog vi oss tillbaka till LS för att fortsätta med resten av dagens aktiviteter: adbust-workshop (Shoutout till @rdykh på twitter för guiden) och banderollmålning inför valrörelsens slutspurt. Dagen avslutades till slut med att hjälpa Syndikalistiskt Forum sälja ut sin själ. Vi länsade skafferier, köpte böcker och affischer samt hämtade hem en bunt reliker(se bild). Vi önskar dem lycka till och ser fram emot nattcaféer, föreläsningar och samkväm i nya lokaler!


Texten på flygbladet:

LO, TCO och Saco säljer ut arbetarklassen!
Försvara strejkrätten!

De stora fackförbunden och Svenskt Näringsliv har gått samman i en ohelig allians i syfte att trycka ner arbetarklassen och säkra sina positioner på toppen. Själva menar de att deras förslag om inskränkt strejkrätt är den enda vägen för att skapa ordning på marknaden. Men vems ordning är det de försvarar? I verkligen innebär förslaget en fullständig kapitulation, där fackförbunden säljer ut både sina egna medlemmar och arbetarklassen i stort.

Förbudet av stridsåtgärder som inte har syfte att uppnå kollektivavtal är bara ett exempel på hur förslaget kraftigt slår mot fackförbundens förmåga att försvara sina medlemmar. Det blir exempelvis förbjudet att strejka för att arbetare som sparkats för sitt fackliga engagemang ska bli återanställda, eller för att se till att kollektivavtal följs. Fler konsekvenser av förslaget är:

Lönedumpning, sämre avtal och fler otrygga anställningar genom begränsning av fackens arbetsmetoder och förhandlingsutrymme.
Gula fack och avtals-shopping, då arbetsköparna får stora möjligheter att själva välja vilka avtal de vill tillämpa.
Arbetsköpare får möjlighet att försvåra och försena stridsåtgärder genom att ifrågasätta fackförbundens motiv och krav.

Svenskt Näringsliv och arbetsköparna vill eliminera alla möjligheter för arbetarklassen att kämpa för sina rättigheter. Fackpamparna önskar kväva all stridsvilja och krav på förändring bland sina medlemmar. Enda sättet för de styrande att bekvämt sitta kvar på sina välbetalda positioner är nämligen genom att begränsa arbetarnas rättigheter.

Det finns fortfarande fackliga organisationer som bedrivs direkt av sina medlemmar och som aldrig slutade slåss för arbetarnas intressen, som Svenska Hamnarbetarförbundet och Sveriges Arbetares Centralorganisation (SAC). Om vi arbetare ska kunna göra motstånd krävs det att vi organiserar oss – inte bara för att försvara strejkrätten, utan också för att gå på offensiven. Tillsammans har vi kraft att kräva ytterligare rättigheter, bättre lön och tryggare anställningar. Till slut kommer vi även ha kraften att avskaffa det system som fråntar oss arbetare möjligheten att själva leda och fördela arbetet, och själva bestämma över produkten av vårt arbete. När arbetsköparna inte frivilligt ger upp makten de har över oss, som de använder för att berika sig själva på vår bekostnad, har vi inget annat val än att tvinga dem.

All makt till arbetarklassen! Försvara strejkrätten!