Gigekonomin – Ny studiecirkel med SUF Stockholm

UPDATE:
Här är frågorna och texterna inför tredje studieträffen: Gigekonomi studiecirkel del 3
Här är frågorna och texterna inför andra studieträffen: Gigekonomi Studiecirkel del 2
Här är frågorna och texterna inför första studieträffen: Gigekonomi studiecirkel del 1

Vi drar igång en studiecirkel om gigekonomi som är öppen för alla att komma på!

Beskrivning: Vi vill prata om gigekonomin. Delningsekonomi, plattformsekonomi, (o)kärt barn har många namn. Allt fler arbeten organiseras via appar genom företag som Foodora, Uber, Tiptapp och Yepstr. Facken står och stampar. Samtidigt som vi ser ett framtidsscenario där vi snart kan få finna oss i att jobba som ”egenföretagare” utan röken av anställningsskydd, med appföretag som tjänar pengar på oss som en parasitisk mellanhand. Särskilt vi som ungdomar förväntas som vanligt vara tacksamma över alla jobb vi får, oavsett hur dåliga de är eller vilka förhållanden som gäller.

Vi kommer göra en djupdykning i detta relativt outforskade ämne under tre träffar. Hur ser gigekonomin ut? Hur fungerar den? Hur presenteras den i media? Vad är det vi vill bekämpa och vilka metoder kan vi använda oss av? Och sist men inte minst; hur vill vi ha det istället? Är några av frågorna vi tillsammans kommer försöka besvara.

PRAKTISKT INFO
Det krävs inga förkunskaper, vi bjuder på fika och det är helt gratis. Om du har möjlighet ser vi gärna att du läser de texter vi förberett (du hittar dem längst ner i inlägget) men det är inget som är obligatoriskt, vi kommer gå igenom dem på plats tillsammans sen. Det går bra att delta även om du inte har möjlighet att komma på alla träffarna. Vi kommer också förbereda några diskussionsfrågor inför varje tillfälle som du gärna får fundera på innan. Dessa kommer att publiceras inom kort.
VAR?
Sveavägen 98 i Stockholm. Rådmansgatan är närmaste tunnelbanestation.
NÄR?
Studiecirkeln kommer ske på tisdagar tre veckor i rad:
11:e september
18:e september
25:e september
HUR (kan jag anmäla mig?)
Mejla SUF Stockholm på stockholm@suf.cc med ämnesrubriken “Studiecirkel i Gigekonomi”

TEXTER
Tillfälle 1:
Vilda strejker lönar sig – de spanska taxiförarna vann mot Uber
https://www.etc.se/ledare/vilda-strejker-lonar-sig-de-spanska-taxiforarna-vann-mot-uber-0
På besök i gig-ekonomins djungel
https://arbetet.se/2018/08/30/pa-besok-i-gig-ekonomins-djungel/
Tillfälle 2:
[KOMMER SNART]
Tillfälle 3:
[KOMMER SNART]