Demonstration mot Sverigedemokraterna i Göteborg

Alexander Nystrand med nazivänner.

Den åttonde september fick göteborgarna det tveksamma nöjet att för andra gången på två veckor se rasist-slöddret Jimmie Åkesson och hans hejdukar inta ett av våra torg. Den här gången var det Kungstorget som fick vara skådeplats för det skamliga uppträdandet. Sverigedemokraternas partiledare höll sitt slutgiltiga valtal inför en handfull supportrar. Denna grupp bestod framförallt av sexuellt frustrerade unga män med backslick, och förvirrade gubbar och gummor som skrek obegripligheter om Stalin och ‘PK-pack’, men som vanligt när SD är på stan stack även samhällets allra fulaste fiskar huvudena ur sina grumliga bruna vatten.

Bland de bekanta ansikten som syntes i publiken kan nämnas Alexander Nystrand från Nordiska motståndsrörelsen, känd för att ha kissat ner sig i Kärrtorp när han och hans nazistkompisar stötte på patrull från antifascister. Vidare sågs flera personer heila, och slagord som ”heil Hitler” och ”Jimmie shalalala” varvades med att kalla kvinnliga motdemonstranter för horor. Alternativ för Sverige-påhejaren Jaffar, dagen till ära klädd som en luftskepps-pirat från en avlägsen framtid där haremsbyxor är trendiga, uppvisade sin intellektuella skärpa när han utbrast ”Tänk att de tror att vi är nazister på riktigt!”, till vilket en man som fem minuter tidigare skrikit “heil Hitler” nickade jakande. Vi gör samma bedömning av Jaffar som den syriska skådespelerskan Deema Bayyaa och hennes man gjorde: ”I think he’s the kind of guy that just wants to belong… he doesn’t know what he wants” . Jaffar kanske ska hålla sig till knäppa outfits för att få uppmärksamhet, så att han inte råkar illa ut.

Vi i SUF Göteborg var på plats på Kungstorget tillsammans med hundratals andra motdemonstranter. Som alltid var vi motdemonstranter betydligt fler än rasisterna, och Jimmies tal dränktes i antirasistiska slagord, glädjefylld sång och jazzmusik. Motdemonstrationen vibrerade av beslutsamhet och tro på en framtid då rasister inte känner sig välkomna eller trygga på våra gator och torg. Både polisen och fascisterna var i sitt esse när det kom till aggressivitet och idioti. En höjdpunkt från denna festival av värdighet var när en av fascisterna som gått vilse i motdemonstrationen hotade med att slå ner en ung kvinna på kryckor som kallat honom för rasist – tursamt nog för honom kom polisen snabbt och hjälpte honom till andra sidan av kravallstaketet.

Snuten omhändertog som vanligt motdemonstranter helt godtyckligt för att de skrek slagord med ”otrevligt tonfall”, och flera kamrater blev därför omhändertagna eller avvisade från platsen. En ansenlig mängd övervåld användes mot antifascister på plats – vissa blev nedtryckta på marken och fick knän i ryggen tills de inte kunde andas, andra blev dragna i armarna och skuffade runt av polismän, trots att ingen uppgavs vara misstänkt för brott.

Från vänster: Tommy Andersson, Ulf ‘Bexie’ Lannfelt, Christian ‘Krigge’ Strandberg.
Bara sekunder senare åkte Hitlerhälsningen upp.

En del fulingar ballade ur så hårt att polisen var tvungna att motvilligt omhänderta även dem. Medan dessa fördes till polisens bussar skrek de obegripliga förolämpningar och hot mot antifascisterna på plats. Bland de uppenbart narkotikapåverkade fascistgubbarna stack Christopher ‘Krigge’ Strandberg ut som särskilt pinsam. Våldskåt och neddrogad som han var fick polisen slösa ordentligt med pepparsprej på honom för att han skulle sluta veva åt höger och vänster. Minuter senare var gubbarna dock inte så tuffa längre, rapporter inifrån en av polisens bilar berättar en sorglig historia om fullvuxna fascister som bryter ihop och med ansikten drypandes av tårar och snor bönar och ber polisen om att inte bli gripna. Tragiskt!

Vi är nöjda och stolta över det resoluta och kraftfulla budskap vi framförde. Fascismen skall krossas – om du är fascist kan du dra åt helvete! Frågan är om Jimmie med partikamrater är lika stolta över den folksamling de lyckades få ihop: Göteborgs största fascistoida sopor och några stackars förvirrade kids med bekräftelsebehov, som med höjda högerarmar tog ett bestämt steg rakt ned i historiens toalettstol!

Vajande fanor över den spontana men täta motdemonstration som omgav Medborgerlig Samlings partytält.

Efter att Jimmie spridit sin rasistiska smörja begav han sig till Stockholm, medan hans sympatisörer på plats blev nedbuade av motdemonstrationen då de började lämna fållorna. Några rasister försökte konfrontera motdemonstranter vilket slutade i att vi jagade bort dem från platsen. När Sverigedemokraternas patetiska uppslutning så hade skingrats för vinden styrde motdemonstrationen med bestämda steg vidare mot det kostymrasistiska partiet Medborgerlig Samling som hade sin valstuga en liten bit bort. En tät massa samlades runt deras lilla partytält, hela Kungstorget sjöd av solidaritet och viljekraft. För oss i klubben avslutades sedan dagen på Skånegatan där vi välkomnade omhändertagna kamrater ut.

Senare samma kväll fick en hemlös man känna på hur rasisternas retorik tar sig uttryck i praktiken. Enligt ögonvittne blev mannen, som tiggde pengar utanför en butik på Avenyn, nedputtad till marken och hotad med att han “inte har här att göra”. Om samhället fortsätter i denna riktning kommer situationen bara bli värre för de svagaste och mest utsatta i samhället. Vi i SUF kommer alltid göra allt i vår makt för att motverka rasism, och en grundbult i det är att rasister aldrig ska kunna känna sig säkra och bekväma i sina åsikter. Vi uppmanar alla våra meningsfränder att gå längre än att “likea” oss på facebook – alla antirasistiska röster behövs och det räcker inte med att en gång var fjärde år skjuta över ansvaret på det minst dåliga partiet i riksdagen. Organisera er! Let”™s crash this party!