Direkt Aktion startar podcast – premiärlyssna på första avsnittet med SUF Stockholm

SUFs tidning Direkt Aktion meddelar att de släppt premiäravsnitten av sin nya podcast Ungdomshälsan. Såhär beskriver de podden på sin hemsida: ”Här samlar vi föreläsningar och samtal vi spelat in kring aktuella politiska ämnen som feminism, osäkra anställningar och aktivism. Fokuset ligger på den utomparlamentariska vänstern och frågor som rör ungdomar. Genom detta vill vi sprida kunskap, erfarenheter och nya idéer i kampen för ett bättre samhälle.”

Du kan lyssna på de första avsnitten via Direkt Aktions hemsida eller direkt på poddsidan. Premiäravsnittet finns även att lyssna på här nedanför och är en inspelning från Anarkistiska bokmässan där SUF Stockholm pratar om Selfiejobskampanjen!

Appen Selfiejobs fick ungdomar att dumpa sina egna löner, tills SUF Stockholm genom sin kampanj #dumpaselfiejobs lyckades stoppa detta. Den 1a juni höll SUF Stockholm en samtalspunkt om facklig gräsrotsorganisering på anarkistiska bokmässan i Stockholm. Det här avsnittet är en del av vad som spelades in då. Under samtalet kommer medlemmar i SUF Stockholm berätta om tanken bakom kampanjen, vilka strategier som testades och varför de tror att det lyckades.

Våren 2017 rapporterade många medier om Selfiejobs, en ny app som ville ”förenkla jobbsökande” för ungdomar och efterlikna Tinder. Man sökte jobb med en stor bild på sig själv och bara några meningar för att beskriva sin kompetens. Dessutom fanns ett reglage för att ange hur hög (eller låg) lön man var beredd att arbeta för. Som upplagd för ett race to the bottom där ungdomar var tvungna att buda under varandra i lön.

SUF Stockholm drog igång kampanjen #dumpaselfiejobs där alla som ville uppmanades att sabotera för appen genom dåliga betyg, fejkade konton och att inte dyka upp på jobbintervjuerna. Efter nästan ett halvår meddelar Selfiejobs i ett pressmeddelande att de tar bort lönedumpningsfunktionen och dessutom skalar ner bildfokuset i appen.

Lyssna på ett samtal om lärdomarna av att bekämpa en app, organisera motstånd på nätet och hur man egentligen kan få ett företag att vika sig.