Stor succé vid lanseringen av Nopestr.se – en ny kampanj mot gigekonomin

Nopestr är en ny kampanj från gänget som gav er #dumpaselfiejobs. Vi tar ställning emot företag som utnyttjar ungdomar. 

Yepstr är en app som framställer sig som en trygg förmedlare av extrajobb till ungdomar mellan 16 och 21 år. Appen framställer sig som en samhällsförbättrare som gör ungdomar en tjänst genom att dem jobb och chans att bygga sitt CV.

Yepstr jämför sig med ”™”™en lapp i mataffären”™”™ – en neutral förmedlare av extrajobb som grannar behöver ha utfört. Samtidigt så tar de 10% av den arbetandes lön som en ”™”™förmedlingsavgift”™”™.
Vi kräver att ungdomar inte ska behöva betala för att få jobba. Avgiften kan till exempel läggas på annonsören istället.

Yepstr påstår sig hjälpa ungdomar att bygga sitt CV. Efter varje utfört jobb skriver annonsskaparen en recension av det utförda arbetet, som automatiskt visas när man söker nya jobb i appen.

Ungdomen själv kan inte styra vilka omdömen som ska visas. Om man jobbar åt en vuxen som visar sig vara olämplig finns det alltså en press på att stå ut ändå för att inte få ett dåligt omdöme. På detta sätt är omdömena snarare som recensioner av en produkt än ett CV där man själv väljer vad som syns.
Vi kräver att ungdomarna själva styr vilka omdömen som visas på deras digitala CVn.

Yepstr utformar arbetet som ett spel med levels och XP. Det här är ett sätt att försöka manipulera din arbetsvilja. Levelsystemet används för att låsa upp högre lönenivåer och företagsjobb för ungdomar som stiger i level genom att utföra fler uppdrag. Att jobba är inget spel och våra löner ska inte sättas utefter det. Vi vill ha lika lön för lika arbete.
Vi kräver att systemet med levels och XP tas bort.

Yepstr är en del av den nya gigekonomin. Istället för chef har du en app som styr hur du ska jobba, utan trygghet eller ansvar från företagets håll. Dessa företag riktar sig medvetet mot ungdomar, utlandsfödda och andra osäkert anställda.

Vårt bredare mål är att slå ett slag mot gigekonomin, att sätta press på de företag -inte bara Yepstr- som tycker att de ska få dra in pengar bara för att de har en app, medans de som gör det riktiga arbetet får fickludd.

Yepstr existerar inte i ett vakum, det är en del av gigekonomin som växer alltmer dag för dag. En industri som främjar osäkra anställningar, lönedumpningar, och ett betygsystem där människor recenseras som produkter.

Kampanjen lanserades på torsdagen den 25:e oktober och fick en massiv respons. Det är tydligt att vi inte är de enda som tycker såhär, när nu snart 1000 personer röstat ner appen i App Store och Google Play Store. Tillsammans fick vi ner betygen till under 2 stjärnor den första dagen!

Vi fick väldigt fort en respons från Yepstr där de ville ha en diskussion med oss. Vi svarade med ett förslag på ett förhandlingsmöte, tid och datum, under förra arbetsveckan och inväntar nu ett svar från företaget.

Du kan läsa mer om vår kampanj på nopestr.se