World Kobane Day i Stockholm

 

Den 1a och 3e november medarrangerade och deltog SUF sthlm i årets högtidlighållande av World Kobane Day. Den här dagen minns vi den kurdiska staden Kobane och tiden den belägrades av fascisterna i Daesh, mer kända som IS, och i det även stadens och de kurdiska styrkornas heroiska motstånd mot detta och slutgiltiga seger i befriandet av staden. I år används dagen också till att uppmärksamma och fördöma Turkiets invasion av den kurdiska kantonen Afrin, som bör ses som en attack mot demokrati och feminism världen över.

Högtidlighållandet ägde rum två dagar, den 1a och den 3e november. Första november hölls en visning av filmen ”™Resistance is Life”™ som handlar om den turkiska invasionen av Afrin, och flyktingarna därifrån. I samband med filmvisningen hölls en insamling till flyktinglägret i Sehba, där många av flyktingarna från Afrin för närvarande befinner sig. Den tredje november hölls det sedvanliga demonstrationståget med tal, nu från Norra Bantorget till Raoul Wallenbergs torg.

World Kobane Day är förutom allt detta en dag att tänka över vårt egna motstånd och aktivism – och det världen över, och sakerna vi kan åstadkomma när vi arbetar tillsammans. Kobane är en modern symbol för styrkan som ligger i ett samhälles envetna motstånd mot påtvingad tyranni. Låt oss minnas det.