Händelserik 1a Maj – Rapport från Lund & Malmö

I år var 1a maj en kraftsamling som inte setts på länge och dessutom en dag full av aktioner och agitation. Kul att se!

Här är vår sammanställning av 1a maj i år:

MALMÖ: Blockad av socialdemokraternas demonstrationståg och deras arbetarfientliga politik.

Socialdemokratins senaste svek kommer i formen av inskränkningar i strejkrätten. Att förvisa arbetarrörelsens starkaste maktmedel gentemot borgarklassen från den lagliga arenan.
Men såklart är att stärka näringslivets ställning på arbetarnas bekostnad ingen kontrovers inom det socialdemokratiska partiet. Alla försök att höja på rösten inom de egna leden tystas ner, i moderpartiet, såväl som samhället i stort.

Som ungdom blir man förvånad när sossarna driver politik som är skadlig mot arbetarrörelsen, men faktum är att det är så socialdemokratin fungerat sedan 20-talet då de gav upp revolutionen och inte långt därefter all radikal arbetarkamp. Att slicka röven på näringslivet för att behålla makten är socialdemokraternas vinnande strategi. Att driva vänsteristiska symbolfrågor i det öppna, och gå den borgerliga elitens ärenden i det dolda. Med politikers lovord har kampflamman inom arbetarrörelsen hållts nere i decennier.

Men nu börjar motsättningarna inom kapitalismen dras till en sådan nivå att det socialdemokratiska konceptet helt håller på att kollapsa. Varje dag ser fler Socialdemokratin för vad den verkligen är. Det är nästan som i sagan om kejsarens nya kläder. Fast egentligen handlar sagan inte om några nya kläder; sossekejsaren har alltid varit naken!

Vi ser i hela Europa hur den gamla eran av socialdemokratisk dominans oåterkalleligen går mot sitt slut och dess plats fylls framförallt av en radikal nyliberalism men också av en stor del av det politiska landskapet som flörtar med fascismen.
Det är alltså ett tomrum som till stor del har fyllts av råkapitalism, nationalism och totalitära ideologier. Så vad är vägen framåt?
Det är uppenbart att vi dels måste synliggöra myten om socialdemokratin som ett arbetarparti – därför genomfördes i Malmö en blockad av sossarnas 1a maj-tåg.

Vi vet också att vi måste driva en radikal antikapitalistisk linje, som strävar efter att förflytta makt och kapital bort från den borgerliga eliten, till folket – därför är vi organiserade politiskt och driver vår agenda året om, inte bara på 1a maj!

1a maj är arbetarnas dag, det är kvinnornas dag, det är de förtrycktas dag. Inte parlamentarismens, inte socialdemokratins.
1a maj är revolutionens dag!


LUND: Revolutionär 1a maj – För det klasslösa samhället

I Lund deltog vi i en samling på Knut den stores torg. Det hölls flera tal och det delades flygblad för de kommande aktionsdagarna för strejkrätten!


MALMÖ: Revolutionär 1a maj – Det finns inget alternativ

Efter vi varit i Lund åkte vi till Malmö för att delta i deras första maj-demo. Alltid lika gött!