Rapport: AfS torgmöte i Malmö

Ett par-, trehundra motdemonstranter samlades den 20/5 på Stortorget i Malmö. Skåne Mot Rasism och Ung Vänster kallade, i två olika initiativ till motdemonstration. Störningen av torgmötet var uppenbar trots motsatta uppgifter från polisen i massmedia och det märktes att många av AFSarna inte kände sig bekväma i kläderna. Bland annat fick Dan Park en milkshake på sig och en AFS-are fick sin keps bortsprättad. Precis som sist placerade polisen dem på Stortorget, men denna gång längre in mot hörnet och en avskiljning gjordes mellan AFS-anhängarna (som var cirka 60 stycken) om motdemonstranterna med hjälp av en container. Det var dock ingen svårighet att gå runt containern och ställa sig mot AFS-anhängarna. Sammanhålllning gjorde att vi emellanåt kunde bryta polisens infiltrering och kontroll, men vid enstaka tillfällen kunde de gripa in mot saker som exempelvis äggkastning och skakande av kravallstaket.

När mötet som de förmodligen inte hört mycket av var slut så kunde man se hur de ville att polisen höll koll på dem när de lämnade torget. Motdemonstranter frånskiljdes AFS-anhängarna av ett par rader poliser till smygfascisterna lämnat mot stationen med hals över huvud. Det säger väl en del om hur välkomnade de måste känt sig av Malmö…