Första Maj med SUF Göteborg 2022

Efter tre år utan en vanlig Första Maj är vi återigen tillbaka! 2019 var vi för upptagna av att jaga nazister på den stora motdemonstrationen mot NMR i Kungälv för att riktigt kunna njuta av dagen, och under pandemin ställdes alla demonstrationer in. Vi har då fått tillbringa firandet i avskildhet, och även om det knappast rådde brist på god stämning är det ändå så oerhört roligt att ännu en gång samlas på stadens gator och torg!

Dagen började som vanligt med en manifestation för de spanienfrivilliga på Masthuggstorget, där vi snart mötte upp med SUF Uddevalla, och även ett par kamrater från SUF Lund. Syndikalisternas demonstrationståg avgick från samma plats en stund senare, detta år organiserat av Göteborgs LS av SAC, Allt åt alla Göteborg, och oss i SUF Göteborg. 

Med anledning av Rysslands invasion av Ukraina var årets paroll “Fred mellan folk – krig mellan klasser”, och under marschen mot Bältespännarparken lät vi ropen skalla från Masthugget till Avenyn. Väl på plats var det dags för tal och sång, och först ut var en av våra medlemmar i SUF Göteborg, vars tal kan läsas nedan:

—————————————

Hej, jag heter Isak och är medlem i Syndikalistiska Ungdomsförbundet här i Göteborg

År efter år ser vi hur arbetares rättigheter fortsätter inskränkas här i Sverige. Anställningstryggheten försämras genom lagstiftning och en framväxande gigekonomi, välfärden säljs ut till riskkapitalister, levnadskostnaderna skenar med inflation och hyreshöjningar. Samtidigt driver kapitalismen in oss i en enorm miljökatastrof, vars konsekvenser vi redan känner av. 

Och jag skulle gärna ha stått här och pratat, om allt detta och mycket mer, men…

Återigen faller bomber i Europa, återigen rullar stridsvagnarna, och återigen ska hela länders folk lida för att ett litet toppskikt ska kunna utvidga sin makt och rikedom. 

Kriget i Ukraina är inte det enda kriget som pågår i världen, och jag hoppas kanske förgäves att den sympati som västvärlden nu visar den ukrainska befolkningen, i framtiden även ska gälla för de krigsdrabbade folken i Jemen, Etiopien, Afghanistan, och på många andra platser runtom i världen.

Likväl sker detta krig på en skala som inte skådats på länge i Europa, och avståndet till fullskaligt krig mellan Ryssland och USA tycks sällan ha varit så kort.

Detta krig är ett uttryck för den ryska överhetens önskan att skapa en egen ekonomisk och militär supermakt, kapabel att utmana USA, Europa och Kina. Detta är imperialismen, som om och om igen uppstår som en konsekvens av kapitalismen. Men som vanligt är det knappast kapitalisterna, eller oligarkerna, som skickas till slakten.

Istället är det helt vanliga människor som tvingas ut för att mörda varandra. De flesta är unga, en stor andel är bara tonåringar, för många var ett liv i militären det enda sättet de kunde försörja sig på. Nu beordras de att skjuta och bomba för ett imperialistiskt maktspel. Det är den makten som staten och kapitalet har över oss, makten att för sin egen vinnings skull ta livet av otaliga människor.  

Samtidigt ser vi ett enormt hyckleri från både Europa som Sverige. I början av April visade det sig att EU, sedan kriget började, hade betalat 35 miljarder euro till ryssland för att köpa olja och gas, medan bara 1 miljard hade gått till bistånd för Ukraina. Här i Sverige fortsätter också importen av rysk gas och olja. Oviljan att bryta med fossila bränslen har därmed försatt oss i en situation där vi är beroende av stater som Ryssland.

För att göra saken värre, har nu Socialdemokraterna återigen svikit oss. Det är inte första gången de gör det, och det är säkert inte heller den sista, men det är ändå en stor tragedi att ledningen nu plötsligt har gjort en helomvändning, och på rekordfart, utan debatt, och i strid med egna kongressbeslut, har bestämt sig för att Sverige ska gå med i Nato.

Men imperialism kan inte bekämpas med imperialism. Vissa försöker framställa Nato som enbart en oskyldig försvarsallians, men verkligheten är långt därifrån. Många av Natos största medlemsländer har, både historiskt som i nutid, försökt sprida sitt inflytande runtom i världen med ekonomiska påtryckningar, kuppförsök, och självklart även militära interventioner. 

Även om vi bara håller oss till 2000-talet ser vi exempelvis hur USAs så kallade krig mot terrorn har destabiliserat mellanöstern och radikaliserat islamisterna, samtidigt som långt över en miljon människor har dött i Irak och Afghanistan. De har stött kuppförsök i Sydamerika, och bistår Saudiarabien med vapen som används för att bomba sönder Jemen. 

Även Storbritannien har varit en del av detta, samtidigt som Frankrike än idag fortsätter att suga ut många av sina forna kolonier, bland annat genom att kontrollera deras valutor.

Turkiet i sin tur bedriver en kampanj av terror, övergrepp och etnisk rensning mot den kurdiska frihetsrörelsen, och har vid flera tillfällen attackerat och invaderat det kurdiska självstyret i Rojava.

Genom att gå med i Nato skulle sverige göras ännu mer beroende av alla dessa länder, då Nato bara kan fatta beslut genom konsensus. För att organisationen då ska fungera som försvarsallians krävs det att alla medlemsländer godtar varandras beteende, vilket gör det omöjligt för sverige att driva en oberoende utrikespolitik, och istället tvingar in oss i vad som inte är annat än ett imperialistiskt block. 

Imperialismen uppstår genom att överklassen i olika länder ständigt tävlar om att roffa åt sig så mycket av jordens resurser som möjligt, och för detta mål skyr de inga medel. Genom att tvinga ut sina folk i krig säkrar de sin egen position högst upp i samhället, och ställer folk från olika nationer emot varandra. Resultatet av detta har vi sett genom hela världshistorien, och vi ser det nu igen i det lidande som det ukrainska folket utsätts för. Alla imperialistiska block finns till för att värna överklassens intressen, inte för att skydda vanliga människor, och vi kan därmed aldrig tjäna på att välja sida i maktkampen.

Årets paroll, fred mellan folk, krig mellan klasser, är inte bara en önskan, det är en uppmaning, och ett budskap, att det bara är klasskriget, och den härskande klassens fall, som en dag kan ge oss den fred som vi så länge har kämpat för.

Tack

————————————

Vi fick även höra tal av Göteborgs LS och Allt åt alla, innan vi avslutade med att tillsammans sjunga internationalen, och när vi kom till raden “vi skjuter våra generaler” så kändes det nog som att folk tog i lite extra mycket i år.  

Kanske som kompensation för de gångna årens mörker fick vi nu till slut ljumma vindar, en skinande sol som skuggades precis lagom mycket av molnen, och inte ett nassetryne vågade visa sig på flera mil.

Dagen avslutades med den fetaste festen på länge, arrangerad av Syndikalistiskt Forum och Allt åt alla på Klubb Klasslös, vars höjdpunkt var en livespelning med våra kära anarkister i Ellen Ripley. Dansgolvet började säkert nästan ryka, och under allsången var nog inte ett öga torrt.

Vi vill tacka alla våra kamrater som deltog i demonstrationen, alla de som var med och arrangerade, och speciellt vill vi tacka våra hitresta kamrater från SUF Uddevalla och Lund. Utan er hade Första Maj 2022 aldrig blivit så grym som den blev!

Men även om vi nu kanske är lite trötta så får vi inte ta det hur lugnt som helst. Kampen fortsätter, och nu under våren och sommaren är det mycket som ska hända. Är du intresserad av att gå med i SUF Göteborg? Kontakta oss isåfall helst via vår mejl, goteborg@suf.cc, eller hör av dig till oss på sociala medier. Vi ses snart igen!

Fred mellan folk – krig mellan klasser!