Lyckad demonstration mot prishöjningarna

Ett hundratal ungdomar slöt på lördagen den 2/2 upp i en manifestation mot prishöjningarna i Skånetrafiken. Inledningsvis hölls flera olika tal utanför Malmö Centralstation. Något som särskilt framhölls var att det nya fritidskortet i realiteten innebär en 400% kostnadsökning för gymnasister, motsvarande 1/3 av studiebidraget.

Inledningsvis hölls flera olika tal utanför Malmö Centralstation. Något som särskilt framhölls var att det nya fritidskortet i realiteten innebär en 400% kostnadsökning för gymnasister, motsvarande 1/3 av studiebidraget, – “Politikerna hävdar att det är en rättvisereform, men på vilket sätt är det rättvisa när föräldrarnas ekonomi är det som ska avgöra ifall man som ungdom ska ha möjlighet att använda kollektivtrafiken? Om Skånetrafiken skulle haft ambitionen att underlätta för oss kollektivresenärer hade de inte dragit alla ungdomar över en kam, utan istället förbättrat villkoren för samtliga kollektivresenärer” sa Alexander Svensson i sitt tal.

Därefter formerade sig ett demonstrationståg bakom banderollen “Sluta sabba vår kollektivtrafik” och ropande slagord om sänkta priser tågade man till Stortorget. Efter ett kort uppehåll fortsatte demonstrationen till Gustav Adolfs Torg och till sist avslutade man vid Triangeln.

Några av deltagarna från Syndikalistiska Ungdomsförbundet passade på att dela ut klädnypor till de övriga demonstranterna för att sprida sin idé om att hänga upp använda biljetter på busshållplatser så att andra kan få åka på övergången. “Ett enkelt sätt att tillsamans sänka priserna något, samtidigt som vi för fram våra krav”. Och det var tydliga krav som riktades till politikerna: “Det är faktiskt jävligt enkelt: imorgon återställer ni priserna och på sikt införs en avgiftsfri kollektivtrafik för alla, det är bara att börja fixa!”

Efter demonstrationen var arrangörerna nöjda men lovade att återkomma med fler manifestationer och aktioner på gatorna i Malmö och andra orter; men också på internet genom att lägga ut den videohälsning man passade på att spela in till ordförande för kollektivtrafiknämnden, Lars-Ingvar Ljungman (m) på youtube.