Stoppa uppsägningarna på Vestas i Newport!

Manifestation mot uppsägningarna vid Vestas nordeuropeiska huvudkontor i Malmö.
Det danska vindkraftföretaget Vestas fabrik i Newport på Isle of Wight ockuperas av ett 30-tal arbetare sedan i måndags i protest mot uppsägningarna av 625 anställda. Företaget planerar uppsägningarna trots att företaget, världens största tillverkare av vindkraftverk, är ett lönsamt företag.

– Arbetare ockuperar sin fabrik i Newport i protest mot massvarsel. Foto: savevestas.wordpress.com

Vestas är inte ett företag i kris. Tvärt om har försäljningen ökat med 59% det senaste kvartalet. Detta faktum, i kombination med ett överhängande och akut klimathot, gör beslutet om nedläggning helt oacceptabelt. Samhället borde tvärt om understödja och verka för en utbyggnad av vindkraften.

Över världen, i Sverige såväl som i England, försöker företag köra över och sparka arbetare, samma arbetare som skapat det välstånd som kapitalisterna lever gott av, med krisen som ursäkt förstör de människors liv, det tänker vi inte tolerera.

Vi kan heller inte acceptera den engelska polisen beteende, där man har spärrat av området kring fabriken och på det sättet försöker svälta ut ockupanterna. I Sverige har vi också sett liknande från polisen ge sig in i arbetsmarknadskonflikter, nu senast vid den vilda strejken på Lagena, men tidigare ofta mot syndikalister. Polisen ska helt enkelt hålla sig borta från fackliga konflikter!

Men andra anställda såväl som sympatisörer, bland annat från miljörörelsen, har inte accepterat detta utan forcerat polisens avspärrningar för att få in mat till ockupanterna. Sådant kan bara applåderas.

Arbetarna på Vestas kräver att få behålla sina jobb och menar också att om man menar allvar med klimathotet, förnyelsebar energi och miljöhänsyn är det orimligt att stänga. Och i England har miljöaktivister hörsammat deras argument och ställt sig på arbetarnas sida.

Solidaritet med arbetarna på Vestas!

Tid: Fredag den 24/7 kl. 12.00
Plats: Utanför Vestas lokaler, Grophusgatan 6, Malmö

Hur tar du dig dit? Från centralen så tar du enklast tåg mot Köpenhamn och hoppar av vid Malmö Syd/Svågertorp

Från Södervärn tar du buss 7 till Malmö Syd/Svågertorp, därifrån är det ungefär 100 meter och man ser en står Vestas-skylt. Vi samlas på Södervärn 11.15 för gemensam bussresa 11.34 för den som vill.

Arrangörer: SUF-Malmö och Motarbetaren

För mer information om konflikten, läs arbetarnas blogg: http://savevestas.wordpress.com