Antifascistisk mobilisering i Uppsala

Under helgen, den 14 – 16 september, var det Pridefestival i Uppsala. Samtidigt som Uppsala uppmärksammar förtrycket mot HBTQ+-individer så valde nazister att försöka sprida sin homofoba propaganda mitt i stan, någonting som förstås mötte motstånd. En spontan motdemonstration samlades, där medlemmar från SUF Uppsala deltog.

Trots att vi bara var ett dussin motdemonstranter från början så anslöt sig folk snabbt och vi var strax över hundratalet. I ett försök att filma ansiktet på en motdemonstrant gick en nazist rakt igenom polislinjen där han hoppade in i skaran motdemonstranter. Nazisten motades snabbt bort av samlingen och blev slutligen avlägsnad av polis medan de andra fick stå kvar. Efter detta var polisen förstås snabba med att försöka mota bort oss, samtidigt som de lät de våldsamma nazisterna stå oövervakade och försöka dela ut flygblad (någonting de misslyckades kapitalt med att göra). Efter ett tag insåg dock nazisterna att det var fruktlöst att stå kvar, så det inresta nassepacket plockade ned sina flaggor och gick hem, allt medan motdemonstranterna jublade.

Vi vill tacka alla som kom för att visa att nazism och homofobi inte är välkommet i Uppsala och vi vill fördöma Uppsalapolisens vilja att eskalera situationen genom att hetsa mot motdemonstranter och ta fram polishund samtidigt som de låter nazisterna stå ostört efter att de trakasserat förbigående och motdemonstranter. Men framför allt vill vi tacka alla som kom ut för att visa att nazism och homofobi inte är välkommet i Uppsala! Oss skrämmer de inte, nästa gång blir vi dubbelt så många!

Vi ses på gatorna/
SUF Uppsala