Nazister försökte störa antirasistisk manifestation

Den 4 Mars kallade Agera Göteborg till en manifestation på Gustav Adolfs Torg. Manifestationen var en reaktion mot det eskalerande våld som flyktingar utsätts för vid Europas gränser. SUF var på plats, tillsammans med en rad olika organisationer, bland annat Ung Vänster och Allt åt Alla.

Innan manifestationen hade börjat så bestämde sig Max Skalenius, tidigare ordförande för Ungsvenskarna Göteborg, för att han hade något att säga. Han gapade om att “Sverige är kristet och fritt”, ropade fascistiska slagord, och kallade manifestationens deltagare för “Folkförrädare, Globalister och Soros”. Samma deltagare överröstade snabbt Skalenius, som snart blev avbruten och nedputtad av en man i kryckor. Ett pinsamt försök att störa en manifestation innan den ens hade börjat.

“Max Skalenius är den före detta sekreteraren i Ungsvenskarna Göteborg. I dagsläget är Skalenius aktiv i den ultrakonservativa katolska ungdomsorganisationen Helige Eriks legion. Hans främsta politiska engagemang är att vilja begränsa kvinnors rättigheter genom att verka för att förbjuda abort”, skriver Göteborgs Antifascistiska Front på Facebook

Manifestationen startade i tid som planerat. Vi som samlats krävde bland annat att EU, Sverige och Grekland stoppar våldet mot och dödandet av flyktingar vid gränsen. Efter flera talare hade visat solidaritet med flyktingarna vid Greklands gräns avslutades manifestationen ostört.

Men ett litet gäng nassar hade samlat till en motdemonstration. Nassarna hade lyckats skrapa ihop femton personer, varav några inte hade tillräckligt med tålamod och lämnade under manifestationens gång. Nazisterna som var kvar efter att manifestationen hade slutat var endast några AfS-killar, naziskin-ungar och spridda twitternazister. Nazisternas taktik verkade vara att stå tysta, skyddade bakom en polislinje och försökte provocera oss genom att hålla upp den svenska flaggan. De verkade ha missat att de sittstrejkande palestinierna på Gustav Adolfs torg också hade flera Sverige-flaggor på tältet. Palestinierna ställde sig på vår sida och började vifta med flaggorna. Att “rasfrämlingar” viftar den svenska flaggan måste varit mycket mer provocerande för nassarna, än några sorgliga nazister med en Sverige flagga för oss. En av nazisterna kunde inte längre behärska sig och försökte ensamt, utan stöd från sina “kamrater”, gå fram mot oss. Vi stod kvar men innan nazisten kunde konfrontera någon så blev han plockad av polisen. Vi behövde bara ta några steg fram för att polisen skulle bli såpass oroliga att de eskorterade nazisterna bort från platsen.

24 November 2018 var senaste gången nazister visade sig i Göteborg. Då slutade det såhär.

Över två år har gått sedan nazister har vågat visa sina fula trynen öppet på gatan i Göteborg. Förhoppningsvis kommer denna dagen att vara en påminnelse om vad som händer när de dyker upp. Göteborg kommer att förbli antifascistiskt.

Vi vill tacka arrangörerna som organiserade en bra manifestation, alla manifestationens deltagare, samt de antifascister som stannade kvar och gjorde att deltagarna kunde känna sig trygga.